2207 четения

Майка вози децата си с колело, апелира за алтернативен градски транспорт в старата столица

35-годишната Снежана Венкова от старата столица се придвижва заедно с децата си с велосипед. Появата й по търновските улици винаги се превръща в атракция за останалите участници в движението. Жената споделя, че този вид транспорт улеснява ежедневието й и смята да върти педалите тази есен, докато метеорологичните условия позволяват. Снежана се надява, че и областният град скоро ще се сдобие с широки велоалеи, като тези в Пловдив, тъй като почитателите на колоезденето се увеличават стремглаво.

Търновката е майка на 6-годишния Боян и 2-годишната Калина. За да им осигури добро и приятно място за игра, преди години ползвала автомобил, с който стигали до парковете в града. Трафикът и липсата на достатъчно паркоместа обаче я накарали да се замисли за алтернативен транспорт.

„Карам велосипед от дете, но от една година започнах да возя и децата си с него. Купих специална седалка, която се монтира в задната част на колелото и на нея може да седне едното дете. Синът ми вече е голям и управлява свой велосипед, затова обикновено возя дъщеря си. Колелото е най-добрата алтернатива на ужасното придвижване с автомобил в града и заради него вече не изкарвам колата от гаража, когато времето е хубаво“, споделя Снежана.

По думите й, най-важното при придвижването с колело е да се осигури безопасността на детето. Това става чрез седалката, която е снабдена с колани и предпазители на крачетата.

„Аз взех седалка втора употреба. Струваше около 50 лв. и може да се ползва няколко години, защото се регулира спрямо височината на детето. Така мога да возя и Боян, и Калина“, разказва жената.

Снежана изрази мнение, че шофьорите на пътя невинаги са толерантни към нея, но обикновено й дават предимство и спират, когато минава на пешеходни пътеки.

Най-дългата обиколка, която е правила, возейки един от малчуганите, е от квартал „Бузлуджа“ до ОУ „Димитър Благоев“, после до парк „Дружба“ и обратно.

„Карам по тротоарите, защото няма велоалеи. За съжаление, бордюрите са високи и се слиза трудно на пътното платно. Надявам се скоро да се помисли за по-добра инфраструктура в това направление. Би било чудесно, ако се обособят и зони не само по центъра, но и в кварталите, където да може да се паркират и заключват колелетата“, казва Снежана.

„Карането на колело е и чудесен спорт, с който да поддържате добра фигура и да се погрижите за здравето си“, допълва ентусиастката.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

2 коментара за “Майка вози децата си с колело, апелира за алтернативен градски транспорт в старата столица

 • 03.10.2019 в 19:37
  Permalink

  Релефът на града, особено в централната си част не е подходящ за велосипеди и др. подобни средства за придвижване: нито по тротоарите, а още по-малко по пътното платно.

  Отговор
 • 03.10.2019 в 19:54
  Permalink

  Ако си на село, разбирам! Ама в града, децата ти да дишат отровните изпарения на автомобилите-трябва да си пълно матракуко! За тяхно добро е да ги придвижваш в колата с добре затворени прозорци, а с колелото на чист въздух извън града!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!