138 четения

Николай Цонев: „100% дигитализирана Община предлагаме от ВМРО“

Визитка:

Николай Цонев – кандидат за общински съветник от листата на „ВМРО – Българско национално движение“. Роден е през 1974 г. в Ловеч. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „История и география“. От 2004 г. е учител по история в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, гр. В. Търново, а през 2016 г. става заместник-директор на училището. От 25 г. е член на ВМРО. До юни 2019 г. е председател на Общинската организация на партията, след което е избран за заместник-председател на Областния комитет на ВМРО. Семеен, с един син. Активен член на великотърновския клон на Национално дружество „Традиция“.

 

 • Г-н Цонев, вече имате опит като общински съветник. Каква е равносметката Ви за изтеклия мандат?
 • Равносметката е по-скоро положителна. За един орган на местното самоуправление като Общинския съвет е важно да има дебати по ключовите проблеми и да се постига консенсус по отношение на тяхното решаване между основните политически сили. През мандат 2015 – 2019 г. при по-голяма част от решенията това беше постигнато. Позицията ни като представители на ВМРО винаги е била балансирана и прагматична спрямо тази на управляващото мнозинство и опозицията. Всеки гражданин може да каже, че нещо не е свършено. Но огромната част от решенията на Общинския съвет са по предложения на кмета и са изготвени от неговата администрация. В този смисъл работата на Общинския съвет неизбежно става едно отражение на работата на кметската администрация и най-вече на мнозинството в съвета, което я подкрепя. За съжаление, през този мандат останаха нерешени особено видими проблеми на града и общината, като терените на Старото военно училище, планирани като нов градски център, все по-натовареният трафик и паркирането, дисбалансът в жилищното строителство и изграждането на прилежащите улици, инфраструктурата в населените места и др.
 • Една от целите на ВМРО е на местно ниво да се разработи и въведе общинска програма за патриотично възпитание?
 • Това е идея, която вече е реализирана от представители на ВМРО в местната власт на няколко общини в България. Много често се казва, че днешните деца и ученици са бездейни и демотивирани. Дори да е така, дълг на нас, възрастните, и особено на учителите е да изградим трайно положително отношение на децата към стойностните и традиционни за българина ценности, една от които е патриотизмът.
 • Върху какво ще наблегнете в работата си като общински съветник в следващия мандат?
 • Ако бъда избран, смятам да работя за надграждане и подобряване на материалната база на детските градини и училищата в общината. Предстои изграждането на нова детска градина в „Зона В“. От друга страна в детска градина „Здравец“ от години не се завършва недостроената нова сграда, прехвърлена на Община Велико Търново от Министерството на отбраната. Поставял съм проблема още от началото на изтеклия вече мандат. Въпреки обещанията и залагането му в инвестиционната програма на общината този обект така и не бе реализиран.

Важна цел на ВМРО през новия мандат е отпадането на таксите за детските градини, без да се повлияе на качеството на дейността и издръжката им. Това е напълно постижимо от финансова гледна точка. В дългосрочен план тази мярка може да допринесе за постепенното преодоляване на демографската криза чрез финасовото облекчаване на стотици млади семейства, които желаят да имат 2, 3 и повече деца. Така ще се намали процентът на непосещаващите детските заведения от средите на определени общности, за които основният проблем е финасовият.

От ВМРО предлагаме до края на мандата 100% дигитализиране в Общината. Това ще подобри и улесни всички услуги и комуникацията на администрацията с гражданите. Ще работим и за стимулиране цялостното развитие на IT сектора в общината, тъй като Велико Търново се очертава като един от големите центрoве за развитие на този сектор в икономиката на България.

 • Заедно със семейството си сте едни от активистите във великотърновския клон на Национално дружество „Традиция“. Защо е важно реконструкциите на историческото ни минало да се правят от хора с опит и знания?

От няколко години със семейството ми сме част от тази общност на изключителни хора, които отдават много време и средства за издирването, съхраняването и популяризирането на историческото ни минало и традиции във всички възможни аспекти. Наистина е важно историческите реконструкции да се правят от хора със знания и преди всичко патриоти, защото в противен случай се получава бутафория и кич.

 • От кои принципи и убеждения не бихте се отказали при никакви обстоятелства?
 • От общоприетите разбирания за почтеност и честност. Решенията трябва да се взимат с разум и да се изпълняват отговорно.
 • Кое е мотото, което отстоявате в личния и в професионалния си живот?
 • Това, което съм разбрал в досегашния си житейски и професионален път, много съвпада с веруюто на големия габровски предприемач, индустриалец и голям благодетел Пенчо Семов – „търпение, труд и постоянство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!