224 четения

Размерът на главата и интелигентността

Най-очевидният признак на интелекта може да се окаже доста изненадващ, установи ново изследване. Средно, по-високите хора са по-интелигентни, сочат резултатите на учените. А причината за това е, че по-високите хора имат пропорционално по-големи глави. А по-голямата глава по принцип дава по-висока когнитивна способност. Разбира се, по-ниските хора с по-малки глави също могат да бъдат много интелигентни, но статистически това се случва доста по-рядко отколкото при по-високите хора.

Д-р Ееро Вуоксима, водещият учен на изследването, обяснява: “Въпреки, че по-високите индивиди имат усреднено по-голям мозък от по-ниските хора, размерът на мозъка на даден човек не може да бъде определен еднозначно само от тяхната конструкция. Съвсем отделно, когнитивната способност не се определя единствено от размера на мозъка, разбира се. Но нашите резултати показват че, въпреки всичко това, съществува статистически значима корелация между височината и когнитивните способности на хората”.

Учените са използвали мозъчни сканирания, за да измерят общата повърхност на кортекса и неговата дебелина. За участници са били набрани 534 души, които са били на средна възраст, като характерно за групата е било, че близо половината от нея са били еднояйчни и разнояйчни близнаци. Резултатите са показали, че по-високите хора са имали по-голяма повърхност на кортекса, но не и по-голяма дебелина.

“Нашите резултати са съгласувани с предишно установения факт, че кортексовата повърхност се развива до 12 годишна възраст, за разлика от дебелината на кортекса, която продължава да се развива и във зряла възраст”. Генетичните фактори са много важен фактор за размера, здравословното състояние и когнитивните способности на кортекса, въпреки, че и фактори от средата играят роля. “Така например недохранването в детска възраст може да повлияе както на височината, така и на растежа на мозъка, което да повлияе и когнитивната му функция”, обясняват от екипа.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *