751 четения

Весела Лечева предлага социален пакет за пенсионерите в общината

Нов пенсионерски клуб, който да бъде по-просторен и по-уютен, за да е приятно място за срещи и празници, поискаха от кандидата за кмет на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ Весела Лечева възрастните хора в кв. „Бузлуджа“ във Велико Търново. Те посрещнаха гостенката си в коридора, защото това е единственото място, което успя да побере всички, които искаха да я видят и да я поздравят.

„Ние наричаме това наше място карцер, защото е точно такова. Единственото предимство е, че до нас е полицейското управление и момчетата ни пазят“, пошегуваха се възрастните хора, но след това признаха, че теснотията и неуютните помещения са отблъснали голяма част от тях и от 100 души, членове на клуба, те вече са намалели наполовина.

„Чест е за мен да съм сред вас, зареждате ме се с енергия, така както ме зарежда и Велико Търново. Грижа ме е за този град и за вас. Вие и младите хора, които са бъдещето на Велико Търново, сте най-голямата ми отговорност“, каза Весела Лечева.

„Нужни са ни ясна визия и стратегия, за да се развива икономически градът. Защото от икономическото развитие зависи тук да остават младите хора, тук да създават семейство и да отглеждат децата си. На всички ни е ясно, че младите семейства не искат да раждат дори второ дете, защото им е трудно да се грижат за него. А им е трудно, защото доходите тук са ниски. Каквото и да ви говорят моите опоненти, статистиката е неумолима. Числата в НСИ са публични и те показват, че доходите във Велико Търново са под средните за страната.. Като прибавим скъпите детски градини, ужасния трафик, неуредения транспорт, цените, които тук гонят европейските и превръщат Велико Търново в един от най-скъпите градове, е ясно защо вашите деца и внуци напускат града“, сподели Весела Лечева. И допълни, още един стастистически факт, че 29% от хората в старата българска столица живеят под прага на бедността.

Създаването на общински фонд за лечение и рехабилитация на възрастните хора беше другата идея от управленската й програма, която Весела Лечева сподели със своите домакини в пенсионерския клуб в кв. „Бузлуджа“. Идеята е фондът да стартира с начален капитал от 80 000 лв., след това да бъде разширена услугата „Личен асистент“, за да получат внимание и грижа възрастните хора, които не могат сами да се справят с ежедневието си и нямат близки да им помагат. Друго решение, което вече е в програмата на Весела Лечева, е едномесечната карта за градския транспорт за пенсионерите в общината да бъде намалена от 34 лв. на 15 лв. А чрез публично-частното партньорство ще бъдат изградени нови хосписи в общината.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *