martineli

martineli

Актьорът Александър Сано: „Велико Търново ще бъде поставено на кинокартата на България“

В старата столица ще бъде излъчен за първи път у нас новият български филм „Диви и щастливи“

 

Новата българска романтична комедия „Диви и щастливи“ ще има предпремиера във Велико Търново, преди официално да тръгне по кината у нас. Решението за това е на продуцентския състав на лентата като жест към старата столица, в която са снимани част от кадрите във филма. Жителите на града ще могат да видят продукцията на 20 ноември, информира лично актьорът Александър Сано, за когото „Диви и щастливи“ е дебют като продуцент.

„Велико Търново присъства много сериозно във филма. Ще запомня кадрите, снимани тук, с това, че кацнах седем пъти с хеликоптер пред Царевец, докато изберем правилния дубъл. Прекарахме шест страхотни дни в града с екип от близо 100 души. Заснехме възможно най-красивите места и никога няма да забравя преживяното, а споменът от филма ще остане и за поколенията“, заяви той.

Сано коментира приликата на сюжета на лентата с този на популярния американски филм „Телма и Луиз“.

„Единственото, по което си приличат, е това, че се разказва за две жени, които ги е погнал законът, а иначе историите са безкрайно различни. Няма този печален завършек. Като цяло е романтична комедия с екшън моменти. Разказва за смела жена, която се изправя пред проблемите си и преоткрива себе си“, уточни актьорът.

По думите му, „Диви и щастливи“ ще се радва и на международно разпространение. Продуцентският състав е в преговори със сръбски компании и има предложение от най-големия френски дистрибутор, но още не е подписано споразумение. Във връзка е и с две американски филмови компании и вероятно филмът ще има дистрибуция и във Великобритания, тъй като в него участват и английски актьори.

Сано увери, че от ключово значение била подкрепата на местната власт за реализирането на кинопроекта.

„Това ми е първият опит като продуцент, но като срещнеш съмишленици, като в случая доскорошния кмет инж. Даниел Панов и Община Велико Търново, нещата стават по-лесно. Без такава подкрепата този филм щеше да е невъзможно да се заснеме“, заяви той.

От своя страна инж. д-р Даниел Панов заяви, че е не е имал колебания дали да разреши снимките на лентата в града.

„Единственото, върху което трябваше да помисля, бе това дали хеликоптерът трябва да кацне точно пред крепостта Царевец и имахме дебат по този въпрос. Смятам, че със съгласието на Общината и нашето съдействие подкрепихме българското киноизкуство. Още преди много години Велико Търново е било сцена на родни филми като „Крадецът на праскови“, „Търновската царица“ и други. Смятам, че това трябва да се възвърне, защото киното е реклама за един град и събужда интереса на всеки зрител, който го гледа – независимо българин или чужденец“, сподели ексуправникът.

Той увери, че младите хора от няколко търновски училища проявяват интерес към българското кино и имат интерес да учат в НАТФИЗ. По този повод в Кариерния център във Велико Търново била проведена среща с актьорите от „Диви и щастливи“, когато гостуваха през пролетта в старата столица. На събитието присъствали около 30 деца, които се вълнували от това как се кандидатства във вуза и какви са условията, които трябва да преодолеят.

„Смятам, че ще има търновски артисти след време. По-малкият ми син има такива заложби“, коментира инж. д-р Панов.

Той подари на актьора знамето на Велико Търново и книгата „Търновските кметове“, която все още не е промотирана на книжния пазар. В изданието са описани всички управници на старата столица от 1877 г. до днес.

„В нея има много истории от живота на всеки един кмет, управлявал историческата и духовна столица на България. Интересна е да се прочете, защото ни връща към корените на управление на града“, обясни Панов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *