544 четения

В ДКЦ на търновската болница ще мерят безплатно кръвна захар

По повод Световния ден за борба с диабета във вторник в Диагностично-консултативния център на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще се извършва безплатно измерване на кръвна захар. Тестовете ще се правят с нова генерация глюкомер – Contour Plus, който дава изключително точни резултати и разполага с много предимства пред останалите видове устройства.

„Целта ни е да проверим здравния статус на възможно най-много пациенти, които са с повишен риск от диабет. Каним всички, които се оплакват от симптоми – наднормено тегло, артериална хипертония, и имат роднини, диагностицирани със захарна болест, да ни посетят. Разбира се, могат да заповядат и хора, при които тези индикации не са на лице, а просто искат да преминат скрининг на заболяването“, заяви д-р Десислава Иванова, ендокринолог и най-новото попълнение в ДКЦ.

Тя обясни, че изследването става за не повече от минута чрез убождане на пръста.

„Тези глюкомери имат много голяма памет и с тях пациентът може да провери каква е била стойността на кръвната му захар за известен период назад във времето. Запаметяват 480 резултата“, уточни д-р Иванова.

По думите й, чрез това изследване може да се установи дали човек страда от диабет, а дори не подозира за това и да бъде оценен рискът от разболяване. На рисковите пациенти ще бъдат дадени напътствия какви мерки да предприемат, за да избегнат заболяването.

Измерването на кръвна захар ще става с предварително записване на регистратурата на ДКЦ на телефон 0884 929 198. Прегледите ще са в кабинет 314.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!