252 четения

Жители на кв. „Асенов“ поканиха на среща кандидатите от „Демократична България“

Канализация на повече от 40 години, частично асфалтирани улици, ужасен трафик, който създава предпоставки за пътни инциденти и компрометиране на фасадите на старите къщи – това бяха малка част от проблемите, които кандидатите на „Демократична България“ чуха от местните хора на среща в емблематичния за Велико Търново квартал „Асенов“. На място по покана на млади майки от квартала и други живущи в района отидоха кандидатът за кмет Калоян Янков и кандидатите за общински съветници Елена Чамуркова, Якоб Ван Бейлен, Сева Памукчиева, Светлозар Влайков и д-р Цветозар Цачев.

„Живея от десетина години тук, снаха съм в квартала и непрекъснато се изумявам как районът, който би трябвало да е лице на историческата и духовната столица и да привлича хиляди туристи, е неглижиран от местната власт“, сподели Ивелина Асенова. По думите й, ул. „Цар Иван Асен Втори“ е в лошо състояние, наводнява се често, коритото на река Янтра се почиства отгоре-отгоре, а заради амортизираната канализация в района се носят лоши миризми, има и много влага. Според младата жена и съседката й Десислава Стоянова, зимата положението е още по-тежко, а от години местните хора не се виждали снегорин. Не е изпълнено и обещанието на Общината, дадено преди няколко години, че на автобусната спирка и кръстовището, което пресича улицата на две, ще бъде поставено увеличително огледало, както и знак за ограничение на скоростта. Двете жени, както и още няколко живущи в квартала, изразиха тревогата си, че каменният мост на река Янтра е пропукан, а по думите им властта идва или само по Йордановден, когато е ритуалното хвърляне на кръста от Владишкия мост, или след наводнения…, за да се снима от моста.

Живеещите алармираха и за още един проблем, свързан с част от къщите, които са със статут на културни паметници.

„Администрацията е много тромава и мудна. Преди време искахме да ремонтираме нашата къща, но се сблъскахме с огромна бумащина. Направихме проект, вложихме средства, но започнаха редица спънки. По тази причина много потенциални купувачи на имоти се отказват“, обясни Ивелина Асенова, възмутена от състоянието на Стария град и от това, че „вместо стени“ там има… винили.

Кандидатите на „Демократична България“ поеха ангажимент в бъдещия Общински съвет да настояват за специална сума за квартал „Асенов“ от инвестиционната програма на общината. Те обясниха, че в управленската си програма имат специален акцент за емблематичния търновски квартал. Проектът им предвижда квартал „Асенов“ да се развива като туристическа забележителност с артпространство. Ще се работи за създаване на условия за активен клубен живот, творчески студия, експо кафе и пространства за изяви на уличното изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!