304 четения

Общинските болници си търсят от Здравната каса над 4 млн. лв. от надлимитна дейност

Лечебните заведения не подкрепят протеста на медиците в понеделник

 

НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА ДА ИЗПЛАТИ В НАЙ-КРАТЪК СРОК НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ У НАС ПОЛАГАЩИТЕ ИМ СЕ 4 МЛН. ЛВ. ОТ НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ, настояха шефовете на ощетените лечебни заведения по време на заседание в Арбанаси на Сдружението на общинските болници в България. Срещата се проведе в петък и събота, а дневният ред включваше обсъждане на мерки за подобряване структурата и функционирането на организацията, предстоящия Национален рамков договор и Националния протест на медиците в понеделник.

По време на заседанието стана ясно, че много от общинските болници замислят и са предприели юридически действия срещу НЗОК. Първата съдебна битка подела лечебницата в Самоков, която претендира за изплащане на полагащите й се 124 000 лв. надлимитна дейност.

По думите на председателя на сдружението д-р Неделчо Тотев от края на април до момента в стационарите, собственост на местната власт, са постъпили 18 млн. лв., осигурени от здравното министерство, включително и 10 млн. лв. по линия на Националното сдружение на общините за болници в отдалечени и рискови райони.

„Тази субсидия от държавата е голяма глътка въздух и тя даде възможност да вдигнем заплатите – къде с 60, къде с 80, някъде със 100 лв. Но в никакъв случай парите не бяха достатъчни, за да стигнем заветната сума от 950 лв. стартово възнаграждение, пък камо ли начална заплата в размер на две минимални, каквато част от сестринското съсловие иска“, коментира д-р Тотев.

Той определи като нереалистична желаната от здравните работници базисна заплата и по този повод информира, че сдружението е решило да не подкрепи Националния протест на лекарите и медицинските сестри, който се организира от КНСБ и Българската асоциация за професионални здравни грижи в понеделник.

„Протестът няма да реши кардиналните проблеми в болничното и общинското здравеопазване, но може да породи други, още по-сериозни проблеми. Ние първи надигнахме глас в началото на годината, че браншовото споразумение, което се подписа, е кухо. Няма как действие в икономиката, за което няма осигурени финанси, да бъде реализирано на практика“, допълни д-р Тотев.

Медикът информира, че сдружението ще настоява за актуализиране на цените на най-ниско остойностените клинични пътеки, с каквито преобладаващо работят в общинските болници.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!