Преосмислят проекта за улица „Крайбрежна” в старата столица

Технически е невъзможно да се направи път за коли, без да се увредят реката или крайбрежието, алеята ще бъде зона за отдих, туризъм и колоездене

 

ДЪЛГО ЧАКАНАТА И ЗАМИСЛЯНА ОЩЕ ОТ СОЦИАЛИЗМА КРАЙБРЕЖНА УЛИЦА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА В първоначалния си проект заради спецификата на района. От кметството коментираха, че вариантът да бъде превърната във вътрешен транспортен коридор за града се оказва технически невъзможен. Една от главните причини е, че по изискване, за да се движат автомобили, пътят трябва да е поне осем метра, а на някои места сервитутът не може да се постигне, без да се измества речното корито или да се правят сложни и прескъпи конструкции. По тази причина от Община Велико Търново са възложили изготвянето на идеен проект за изграждане на по-тясна улица, така че тя ще остане зона за рекреация, отдих, туризъм и колоездене. „Имаме и спечелен проект, който предвижда две мостови съоръжения под Балдуиновата кула. Крайбрежната зона, която бе реновирана по ОП „Региони в растеж”, ще бъде продължена под Интерхотела, под улица „Генерал Гурко” – до тунела южно от центъра”, коментира временният кмет Снежана Данева.

Де факто ул. „Крайбрежна” е обновена в района до стария бент на Янтра. В съседство са направени и няколко големи паркинга. През социализма и по инициатива и финансиране от Общонародния комитет за развитие на Велико Търново е реализиран пък подход от тунелите до Интерхотела. Строежът обаче спира в началото на 80-те години, а с идването на демокрацията е осуетен. От кметството планират да съединят двата тупика (улици без изход). Става дума за изграждане на двукилометрова алея с площадки край реката, няколко заведения и велосипедни алеи, разбра „Борба”. Изграждането им може да се поеме даже от бюджета на града. Последният голям проект за ул. „Крайбрежна” е на именития арх. Матей Савов. На няколко пъти кметът Даниел Панов опита да намери финансиране за него, но удари на камък заради сложната и доста скъпа реализация, след което проектът се наложи да бъде преразгледан и осмислен в по-малки мащаби. Това ще го направи и по-лесен за изпълнение, надяват се от кметството.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

8 thoughts on “Преосмислят проекта за улица „Крайбрежна” в старата столица

 • 07.10.2019 в 9:38
  Permalink

  Стига лъгахте хората! Аман вече от вас! То не бяха проекти за паркове, за панорамни асансьори, за център на града, за надлез над Магистрална,нови кръгови, електробуси и много други, много други! Къде е всичко това? На думи сте силни, но на действия кръгла нула!

  Отговор
  • 07.10.2019 в 10:36
   Permalink

   Дано не го изберат отново този неудачник Панов, че да може най-сетне нещо да се направи за града

   Отговор
  • 07.10.2019 в 17:20
   Permalink

   Разбира се , че трябва да е само за пешеходци и колелета. Толкова време сме чакали , и ще почакаме да стане . Тези, които мислят, че да оправляваш града е лесно и да дават съвети и да направиш всичко бързо и веднага бъркат. Негативизмът не е съветникъ.

   Отговор
 • 07.10.2019 в 14:51
  Permalink

  А старото военно кога ще го преустроите пак? Дайте да видим едно ново планче. Поне на хартия и на приказки сте яки…

  Отговор
 • 07.10.2019 в 16:22
  Permalink

  Тези снимки от този проект ги пускате вече 2-3 пъти. Ако имаше избори за най-много лъжи и некачествени ремонти на ремонта щяхте да спечелите първо място без балотаж 100 про!

  Отговор
 • 07.10.2019 в 18:31
  Permalink

  Да това е единственното, което заслужава да бъде Улица Крайбрежна . За разходка и релакс. А на тези, които мислят, че управлението на града е лесно и да дават съвети и да бъдат крайно негативни , е лесна работа . Градът се разраства най- добре от всякога. Има си срокове и закони , които трябва да се спазват.

  Отговор
 • 08.10.2019 в 15:22
  Permalink

  Значиииии пак отидете да гласувате за тоа проС гербаджия и чакайте нещо да се случи!

  Отговор
  • 09.10.2019 в 9:52
   Permalink

   и аз това казвам. Абсолютен неудачник е и се надявам най-искрено да не сме толкова СЛЕПИ, за да го изберем пак

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *