Търновският клуб „Традиция“ отпразнува 20 години с атрактивна изложба

С АТРАКТИВНА ИЗЛОЖБА, ПОДРЕДЕНА В ЗАЛИТЕ „РАФАЕЛ МИХАЙЛОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОТПРАЗНУВАХА 20-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН ЧЛЕНОВЕТЕ на клуб „Традиция“ във Велико Търново. Те показаха 44 табла с историята си и много снимки, които разказват за техните възстановки, гостувания и участия в „бойни” действия. Голяма част от таблата им са посветени и на събитията, които реконструкторите на историята организират във Велико Търново. Едно от тях е посветено на първия председател на „Традиция“ – Върбан Минев.

„Показваме и хладно, и огнестрелно оръжие. Всички саби и пушки са образци на модели от Руско-турската освободителна война до края на Втората световна война. Има и трофейно оръжие. Подбрано е така, че да илюстрира периодите от българската история, които ние реконструираме, а това са най-вече войните за национално обединение“, разказва управителят на „Традиция“ във Велико Търново Симеон Цветков и уточнява, че показаните експонати са от фонда на Регионалния исторически музей във Велико Търново, който е най-верният партньор на клуба през годините.

В изложбата има и реплики на униформи, които мъжете и жените в „Традиция“ използват във военноисторическите реконструкции. Някои са шити от Магдалена Чамурджиева и Снежана Иванова, и двете са част от клуба в старата столица. Има и оригинални униформи от епохата.

Може би най-атрактивната част от изложбата е пресъздаденият окоп. Макетът разказва за 176-и Френски пехотен полк от Първата световна война и показва войник с цялото му снаряжение. „А то се побира в ето тази раница, в която войникът е носил всичките си тоалетни принадлежности, бельо, кутия с неприкосновения си запас храна, която стига за три дни, карти за игра, бонбони, цигари, които някога са били произвеждани само за фронта и никога не са пускани в търговската мрежа. В раницата са влизали палатката, резервните ботуши, трикрако столче и т. н. Ако разпилея сега раницата, два дни ще я събираме“, разказва Петър Стефанов, който е най-известният готвач в „Традиция“.

На Трети март „Традиция“ показва във Велико Търново оръжие, нагръдни медали и полева кухня и това е вече няколко години подред. На 22 септември участниците в клуба пресъздават жива картина от Деня на Независимостта, на 7 юли – освобождението на Велико Търново, а най-голямата атракция, която търновската „Традиция“ прави, е фестивалът на Царевец „Ежедневието на средновековен Търновград“, припомня Симеон Цветков. Освен това реконструкторите участват във възстановки и празници на своите колеги и приятели от цялата страна и в чужбина. Били са в Плевен, на Шипка, в Рим, в Троян, където тази година се разигра най-мащабната историческа възстановка. Тя показа момент от пробива при Добро поле през 1918 г., когато войските на Съглашението успяват да пробият нашата отбрана и България излиза от Първата световна война. Търновци са участвали и в реконструкция на периода от Римската империя, което е и най-старата по епоха възстановка.

Гости и приятели от Шумен, Ловеч, Троян и румънския град Плоещ празнуваха заедно с 28-те членове на търновската „Традиция“. Гостите от Румъния наградиха с реплики на своите нагръдни кръстове четирима търновци, гостите от Ловеч подариха икона на свети Иван Рилски на сдружението, а шуменската група остави за спомен част от своите издания.

Директорът на дирекция „Култура“ в Община Велико Търново Нелина Църова връчи Старопрестолна грамота на клуба, а от своя страна реконструкторите наградиха гостите си с благодарствена грамота.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.