918 четения

Весела Лечева: „След пет години Велико Търново може да бъде петият град у нас”

В квартал „Бузлуджа“ посрещнаха с питка кандидата за кмет

 

С топла питка и много овации посрещнаха Весела Лечева – кандидат за кмет на община Велико Търново от Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“, в кв. „Бузлуджа“. Близо два часа продължи срещата, на която жителите на квартала имаха възможност да си поговорят с почетния гражданин на Велико Търново и с нейните приятели и колеги – кандидатите за общински съветници Николай Илчев, Петко Тюфекчиев, Стоян Витанов, Паулина Петрова, Красин Каракоцев и Силвия Върбанова.

„Огорчават ме бавните темпове, с които се развива моят роден град Велико Търново. Огорчава ме фактът, че градът пропуска толкова много възможности. Че минава много ценно време за младите хора, които чакат по-добри условия, по-качествени работни места, по-високи доходи. Но те ще се уморят да търсят възможностите си у нас и ще заминат към софийското летище…

Мотото на някои от опонентите ми е „Работа, работа, работа“. Но не е ли това задължението на кмета – да работиш от първия ден в услуга на гражданите. За мен по-важното е кметът да бъде отговорен и почтен, да цени всеки лев на данъкоплатците. Където и да отида, чувам едно и също – хората се оплакват, че след направените през последните години ремонти остават повече проблеми, отколкото е имало преди ремонтите“, каза Весела Лечева. И допълни, че според нея най-важното сега е градът да навакса пропуснатите възможности. След това тя запозна всички присъстващи на срещата с част от програмата, с която се кандидатира за кмет на общината.

„Велико Търново има огромен потенциал, затова залагам на ускорена икономическа програма за града и общината. Целта е увеличаване два пъти на доходите на гражданите на Велико Търново за мандата от 4 г., който предстои. Това как може да се случи? Един от пътищата е културно-историческото наследство, което е огромният потенциал на старата българска столица. Туризмът може да бъде основен поминък и да генерира много повече приходи и по-качествени работни места. Стига да се управлява професионално. Днес обаче Велико Търново е само транзитна спирка за туристите. Което означава, че ние не използваме потенциала на този отрасъл“, заяви още Весела Лечева.

И допълни, че тя е готова с ясна стратегия, свързана с развитието на тази индустрия. „Туристите искат да се запознаят не само с културно-историческото ни наследство. Те идват тук, за да видят занаятите, да се докоснат до традициите ни, а това носи след себе си много съпътстващи индустрии – лека промишленост, хранително-вкусова промишленост, земеделие“, каза кандидатът за кмет на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“.

Весела Лечева представи пред хората и програмата си за привличане на нови инвестиции, които да станат основа за икономическото развитие на общината. „Не говоря за още вериги като „Кауфланд“ и „Лидл“, те загробват най-малките магазинчета, те са търговски услуги, които само взимат от хората, без да дават. 91% от великотърновския бизнес е от едно до 10 работни места, това са малки и средни предприятия. Ако ги унищожим с големите вериги, ще изгубим хората. Затова – задължение на кметската управа е да предоставя привилегировани условия за развитие на този тип бизнес, да го подкрепя с качествени и адекватни административни услуги, защото той е гръбнакът на градската икономика”, заяви Весела Лечева.

За ниските доходи, които са причина младите хора да бягат от Велико Търново, а възрастните да живеят под прага на бедността, за болницата и услугите, които тя предлага, за безобразното строителство, от което градът се задъхва, за бездомните кучета, заради които търновци пишат жалби до Общината и не получават съдействие, за „Кроношпан“, който с производството си замърсява въздуха и унищожава горите, разговаряха жителите на квартал „Бузлуджа“ с Весела Лечева.

„Понеже все говорим за Европа и се равняваме по Европа, мислите ли, че „Кроношпан“ ще може да работи по този начин във Виена например, защото фирмата е австрийска? Че ще унищожава горите там? Не, разбира се. Но тук може, защото управата е капсулирана около лобистки интереси, а това задушава икономиката. Днес икономиката се определя от трима човека и целият обществен ресурс се дели между тях. И вие ги знаете. Къде е свободната пазарна икономика – основен постулат на всички десни доктрини ? Къде ви е пазарното общество, уважаеми управляващи?“. „Виждате ли в Търново свободна конкуренция? Аз съм израснала в силно конкурентна среда и твърдя, че само тя ще доведе до качествени резултати. Има ли ги тук – попита риторично Весела Лечева. Резултатите на града показват, че тя отсъства, че икономиката е парцелирана и че конкуренцията е смачкана… Това ли е дясно управление? То не е нито дясно, нито честно” – обобщи почетният гражданин на града ни.

Весела Лечева заяви, че първата й задача, влезе ли в кметския кабинет, е да премахне клиентелизма. „Обръщам се към десните избиратели – продължи тя. Вашата основна идеологическа ценност не е предмет на идеологически спор, а на честност и почтеност. Аз ще бъда честен и почтен кмет, което означава, че ще има равен шанс за всеки търновец с идеи и добър бизнесплан. Няма нищо по-добро от свободната конкуренция в икономиката.

Второто, което ще се опитам да направя, е да изпъдя страха у хората. Много страх се е събрал за последните осем години. Абсурдно е хората да се разминават с мен по улицата и да се страхуват да се ръкуват с мен, защото така може да си навлекат неприятности в службата. Аз съм почетен гражданин на този град и съм такава, защото съм защитавала достойно името му по света. Освен това най-открито заявявам, че искам да стана кмет на тази община и предлагам много ясен план за развитието й. Важното в тези срещи е да ви чуя и вие да ме чуете. Амбициите ми са големи, възможностите – също. Ваша е преценката на кого ще дадете доверието си. Гласувайте за този, който може да изведе Велико Търново в топ 5 на градовете на общините в България“, категорична беше Весела Лечева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *