437 четения

Галина Александрова празнува 10 години от създаване на галерията си

Художничката твори абстрактни платна обикновено нощем

 

ТЪРНОВСКАТА ХУДОЖНИЧКА, КОЯТО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА засне с телефона си граждански арест от китайски туристи на местна крадла, празнува 10-годишен юбилей от създаването на галерията си „Червено“. Галина Александрова я ползва и като ателие, където твори абстрактните си платна обикновено нощем. Тези дни 10-годишно момиченце е влязло в галерията ателие и за разлика от много свои връстници, е възкликнало, че само наглед картините са „цапаници“, но в тях има много красиви и причудливи неща. Две чужденки пък са спрели при Галина посред нощ и са попитали дали могат да влязат. Трите дами после станали приятелки, а двете чужденки си купили от платната на художничката.

„RED Gallery“ се намира в Къщата с маймунката и едва след нея започват галериите на чаршията и в старата част на В. Търново. За Галина Александрова това място е като втори дом, защото тя рисува именно тук, а вдъхновението й идва обикновено през нощта. Тук е място и за купони с приятели, защото художничката казва, че всъщност е важен празникът и не бива да ни заливат само мрачно настроение и разговори за безпаричие. Самата тя никога не говори за пари и е вечно усмихната. Издържа се само от своята галерия и от това, което успява да продаде. Има зад гърба си много самостоятелни изложби в столични елитни галерии и участия в международни симпозиуми в Сърбия и Македония, където тези, които канят, поемат разходите изцяло, а част от творбите остават дарение.

„Аз съм един много свободен човек във всичките си действия – и в живота, и в изкуството, не понасям ограничения. Работя със смесена техника, която е професионална тайна, а стилът ми е абстрактен експресионизъм. Велико Търново стана историческа и духовна столица и аз мисля, че с моята галерия ателие също допринасям за това“, споделя Галина.

НЕЙНИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ Я ОПРЕДЕЛЯТ КАТО СТРАННА И МАЛКО ЛУДА в добрия смисъл на думата. Тя обаче е силна жена, защото за десет години галерията, която я храни, не е фалирала. Назад в годините Галина е била портретист по морето, никога не е обичала пейзажите. Реализмът я ограничава и не понася сувенирните картини. Заради това в нейните платна има нещо много дълбоко и различно от това, което обикновено се среща. Всеки може да открие различни образи в новите големи картини, които художничката е подготвяла цяло лято за празника на галерия „Червено“. Това, което няма да се види сега обаче, е една нейна серия от приказни сюжети, в които човек се потапя и открива замъци, любовна тръпка и вълшебства. В новите творби, които обикновено започва със залепено парче стар вестник или детски стикер, се откриват дълбините на океана, морски дарове, сутрешно кафе и какво ли още не.

КЛИЕНТИТЕ НА ГАЛИНА СА ХОРА С ОТВОРЕНО СЪЗНАНИЕ И сред тях има много лекари. Само хора, които търсят радостта от живота, импонират на моя дух, казва нестандартната търновска авторка. Обикновено нейните изложби винаги имат име, но не и тази –юбилейната, която е пълна с мистика в голям формат. Едно от най-изчанчените имена на нейни изложби е например „Ентропия“ – хаос, преди да дойде ред. Галина е сред първите, въвели тази странна дума в изкуството, и после открила, че много други започнали да я използват. Може би заради всичко това тя определя себе си като адреналинка на макс, чието изкуство се цени от ерудити с въображение като нейното.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!