2321 четения

Горнооряховка е най-запаленият търсач на горски трюфели в региона

Мима Шопова си изкарва прехраната с намиране и продажба на ценните гъби

 

Областта е сред най-богатите у нас на диви трюфели. Доказателство за това е не само Професионалната гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“ във Велико Търново, която се прочу с това, че в двора й растат ценните черни гъби, но и наличието на десетки пунктове за изкупуване и все по-големият брой хора, тръгнали да дирят скъпите трюфели. Заниманието привлича основно мъже, тъй като в гората може да бъде опасно, но Мима Шопова от Горна Оряховица се справя също толкова добре и дори по-успешно от някои търсачи от силния пол. Екстравагантната дама е превърнала това приключение не само в свое хоби, но и в препитание.

Вече няколко години горнооряховката броди из Балкана. С времето научила къде растат трюфели и твърди, че вече знае на пръсти планинския участък в региона и се радва на постоянни финансови приходи от намирането на ценните гъби. За откриването им Мима разчита на кучето Бойко. Четириногото е кръстоска между кокер и бретон шпаньол и е обучено специално за издирване на трюфели. За него платила 1500 лв., но инвестицията отдавна й се изплатила, защото кучето винаги е безпогрешно в намирането на черните гъби.

„Бойко отдавна си е изплатил парите, които съм дала за него. Верен другар в планината ми е и си прекарваме чудесно заедно по време на трюфелните излети, които предприемаме. Търсенето на гъбите е приятно занимание, доставя ми голямо удоволствие, защото съчетава полезното с приятното. Сред дърветата въздухът е чист, атмосферата успокояваща и човек се зарежда положително. Наред с това успявам да изкарам добри пари”, казва Мима.

В най-добрите дни е откривала до 10 кг от ценните гъби, което й носи над 3500 лв. Тази печалба й е напълно достатъчна, за да може да се издържа и да не работи на друго място. Въпреки че има интерес към земеделието, все още не се е престрашила да стане фермерка, защото вижда повече негативи в това занимание, отколкото изгледи за успех.

„В Стара планина растат предимно кафяви трюфели, които не са от най-скъпите видове, но въпреки това са много по-добър вариант за препитание, отколкото човек да отглежда зеленчуци и накрая една градушка да съсипе труда му. Още повече че за реколтата трябва да се работи всеки ден, а трюфелите растат сами и просто трябва бъдат открити“, споделя 41-годишната жена.

Когато не е с Бойко за трюфели, Мима пак прекарва времето си сред природата, защото е запалена и по риболова. Най-атрактивен за нея е уловът на големи сомове и въпреки крехката си физика успява да се справя отлично и с това мъжко хоби.

Атрактивната горнооряховка освен това е и отлична шофьорка и голям фен на моторите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Горнооряховка е най-запаленият търсач на горски трюфели в региона

  • 08.10.2019 в 18:46
    Permalink

    Е, АКО ОСВЕН ВСИЧКО ТОВА-Е – И ПОЕТЕСА – ВСИЧКО Й-Е УРЕД. By Hemy

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!