Петвековен дъб в Ново село с номинация в националния конкурс „Дърво с корен“

Петвековният дъб в самия център на Ново село е сред номинираните в десетото издание на националния конкурс „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. Предложението именно това дърво да попадне в надпреварата е направил дългогодишният репортер в БНР Дарина Арнаудова-Горчакова. Растението е символ на малкото населено място и местните го приемат като знак от Бога за разцвет и нов живот, тъй като преди около 10 години то било почти изгнило, но изведнъж се съживило.

Според преданията на негово място преди това е имало гора и блата. Оцелял единствено дъбът и съществуващия и до днес малък извор в района.

„Според специалистите дървото е на 500 години. Де да можеше да разказва, защото вероятно под кората му стои историята на Ново село. И ако търсим символиката в това какво представлява дъбът, по принцип той се свързва с постоянство, упоритост, многолетие, нещо здраво и твърдо стоящо”, обяснява кметът Христо Христов.

По думите на управника жителите на селото пожелали да засадят младо дръвче до дъба, което да приеме от силата на вековното широколистно и да служи като приемник на историята. Това се случило през 2010 година, когато тържествено отбелязали 60 години от създаването на Ново село.

„Интересното е, че специалистите и всички лесовъди твърдяха, че да посадиш фиданка от дъб през месец май и тя да се прихване, шансът граничи с 5%. Вероятно желанието ни беше огромно, защото дръвчето се хвана. Мен много ме притесняваше това, че трябва тайничко да пресаждаме някоя нощ отново дръвчето през есента, но това не се случи, дръвчето си тръгна. Зеленее, извисява клонки зад чимшира”, разказва още той.

Конкурентни на петвековния дъб са 23 дървета от различни села и градове у нас. Победителят ще представи България в международната надпревара „Европейско дърво на годината“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Орлин ДЖОНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.