213 четения

Търновските ветеринари ще вписват домашните кучета в първия за страната електронен общински регистър

Всички домашни кучета в старата столица и прилежащите й села ще бъдат вписани в първия за България електронен регистър за административна регистрация на четириноги. Ангажиментът за включването им в системата е поверен на ветеринарите, практикуващи на територията на общината. Целта е чрез базата данни местната власт да се справи с проблема с безпризорните животни и да допринесе за увеличаването на добросъвестните стопани.

Всяко куче ще има свой електронен картон, в който е описана цялата информация за животното, включително стопанинът и адресът, на който то се отглежда. По този начин ще може да се осъществява контрол над жителите на общината, които решат, че вече не искат да полагат грижи за домашния си любимец, и просто го изхвърлят на улицата.

Поддържането на системата и финансирането й ще е изцяло за сметка на местния бюджет.

В сряда по време на презентация в старата столица всички ветеринари в общината ще бъдат запознати с регистъра и ще получат индивидуален достъп до разработката. Освен тях обучение ще преминат и кметовете и кметските наместници, в чиито компетенции попада решаването на проблема с бездомните кучета.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!