936 четения

Учителка събира средства за свой ученик, който е в будна кома от 13 години

Учителката по изобразително изкуство Камелия Венкова от Горна Оряховица организира в събота в железничарския град благотворителна изложба в помощ на своя ученик Ивайло Енчев, който вече 13 години е в състояние на будна кома, в която изпада след тежка катастрофа, когато е на 22 години. Изложбата събра десетки хора с различни професии и социален статус, а крайната сума от даренията и продажбата на картините е 3000 лв.

Благодетелката подготвяла в продължение на три месеца свои творби, които да предостави за каузата, и въпреки че живее в Германия, тя решава да помогне на младия мъж и родителите му, които не работят, за да се грижат за него.

„Ивайло получава 200 лв. пенсия от държавата. Тези средства са крайно недостатъчни, тъй като той може да консумира само специални храни, които се пасират и влизат в корема чрез сонда. Необходими са още много консумативи и други медицински пособия. Всеки ден трябва да му се правят специални масажи. Семейството изнемогва. Общият му доход е под 1000 лв., а месечната издръжка на Иво възлиза на около 3000 лв. Много ми е мъчно за тях и момчето, на което съм преподавала от първи до осми клас“, сподели пред „Борба“ Камелия.

Още когато учителката обявила акцията, която организира, с нея се свързали младоженци от Горна Оряховица, които дарили 1200 лв. Благодетелката се чувства удовлетворена, че всички картини, които подготвила, били разпродадени, като цените били символични – 20 и 30 лв. Най-скъпата творба в експозицията, която била предоставена от неин приятел, струвала 100 лв. и я купил кандидатът за кмет на града Явор Божанков.

Това е втората благотворителна изложба, която Камелия подрежда. Само преди няколко месеца тя организира идентична инициатива за Станислав Димитров от Първомайци, който пък е прикован към инвалидна количка, също след катастрофа. Тогава каузата й събра 1200 лв.

Горнооряховката живее в Германия от няколко години, където работи като социален асистент. Преди това е преподавала първоначално в Елена, а след това в училищата „Георги Измирлиев” и „Паисий Хилендарски” в железничарския град.

В свободното си време не спира да рисува, за да помага на нуждаещи се хора.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Учителка събира средства за свой ученик, който е в будна кома от 13 години

  • 08.10.2019 в 14:23
    Permalink

    Напразни усилия. Ако нещо може да се направи с пари за човек в будна кома, Михаел Шумахер до сега да се е оправил сто пъти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!