Лидерът на младежкото ВМРО Петър Петров: „Липсата на морал ме вбесява и силно разочарова”

Визитка:

Петър Петров е лидер на младежката организация на ВМРО във Велико Търново. Кандидат е за общински съветник от листата на партията. Роден е на 20 юли 1993 г. в град Варна. Завършва висше образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Политология“ – бакалавърска степен, и магистратура „Дипломация и национална сигурност“. От 8 г. живее и работи във Велико Търново. Неженен, хоби – фотография и хералдика.

 

– Г-н Петров, кое е разковничето, което лично вас ви приобщи към патриотичната организация ВМРО?

– Народните танци и семейната ни история ме научиха на патриотизъм и родолюбие. В продължение на 8 години аз тренирах народни танци, които ме дисциплинираха и изградиха у мен чувство на отговорност, трудолюбие и себеотдаване. Докато бабите ми бяха живи, ми разказваха за семействата си преди 45-а година и ролите, които са имали в местните общности, за прадядовците ми, които са дали живота си на фронта в защита на Отечеството. Това, което ме привлече към ВМРО, е моралният стълб, който отстоява тази организация в продължение на 126 г., този стълб, за който са умирали и моите предци, а именно чест, достойнство, семейство и родолюбие!

– Като млад човек и активист в една разпознаваема и принципна политическа формация, как виждате ролята и мястото на младите хора в политическия живот?

– Ако политиците не осъзнаят скоро, че трябва да вкарат младите бързо и ефективно в политиката и в управлението, ще имаме една поколенческа колизия, която е породена от голямата емиграция. Цяло едно поколение след 89-а година избяга от България, което е много страшно, но освен че е страшно, това ще развие сериозна криза, която ще се изрази, от една страна, в липсата на подготвени управленски кадри, от друга страна, в липсата на административен капацитет, който да ръководи страната в следващото десетилетие.

– Кандидат сте за общински съветник – с каква нагласа за промяна се включвате в предизборната битка и колко оспорвана очаквате да е тя?

– Влизам в кампанията спокоен и напълно убеден в своите достойнства, борби и визия за града. Смятам, че кампанията ще бъде честна и близо до хората. Надявам се, че великотърновските общественици могат да покажат модел на европейска политика, в която fairplay означава преди всичко уважение към противника и признание на направеното.

– Кои са трите най-важни лични приоритета, които ще отстоявате като местен парламентарист?

– Професионалното ми развитие ще набележи и приоритетите ми в тази предизборна борба. Моите приоритети ще бъдат свързани с образованието, културата и международните отношения. И в трите сфери смятам, че трябва да се работи много и на бързи обороти, защото градът се нуждае от по-голям и по-силен университет, от повече смисъл в думите „Историческа и културна столица на България“ и от повече международни връзки! За всеки един приоритет ще предложа по няколко мерки, които да подобрят живота на търновци и не само. В сферата на образованието ще предложа намаляването на картите за транспорт на ученици и студенти, тъй като в момента месечната карта е в размер на 30 лв. за всички градски линии, докато в големите градове, където младежите са приоритет, цените са между 15 и 21 лв., отново за всички линии. Отварянето на вратите на общинските и държавни институции за практики, където студентите да се обучават и развиват! Създаването на фонд за местни студенти и ученици, който фонд да се попълва от фирми, които да доплащат обучението на студенти. Студентите да започват работа във фирмите, които са им предоставили средства след приключване на тяхното обучение. По този начин ще насърчим търновци да останат в града си. Създаването на икономически и бизнес инкубатор, който даде възможности на младите хора да създават свои бизнеси и да ги развиват. В областта на културата ще работя за национално и световно признание на ролята на Велико Търново в изграждането на модерния свят, който познаваме днес. Културното просвещение през Средните векове и тяхното отражение през XXI век. Ще използвам връзките, които имам с българските общности зад граница, за да привлека чужди инвестиции, да рекламирам и да популяризирам Велико Търново.

– Животът тепърва е пред вас и като опит, и като мъдрост, но кое е онова нещо, което ви „хваща за гърлото” и извиква сълзи в очите и заради което търсите промяната?

– Липсата на морал ме вбесява и силно разочарова! Заради това търся промяна!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *