martineli

martineli

Весела Лечева: „Боли ме за пропуснатите възможности“

 

Срещата със студенти и млади хора събра десетки симпатизанти на шампиона, кандидат за кмет на Велико Търново

 

Как така Велико Търново се превърна от града с толкова възможности – в града на толкова много пропуснати възможности. Защо в града, който се гордее, че е културна и историческа столица, младите хора нямат алтернатива за свободното си време, защото изборът къде да живееш и да се развиваш зависи много от финансовите възможности, но и от това дали градът предлага качествени културни събития. Защо Общината не изпълнява задълженията си и не контролира сметопочистващата фирма, която оставя контейнерите за смет препълнени с дни? Защо с всеки изминал ден въздухът става все по-мръсен?

Това бяха част от въпросите и проблемите, които млади търновци обсъдиха с кандидата на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ за кмет на община Велико Търново Весела Лечева. Младите хора признаха, че им харесва да живеят в старата българска столица, но си тръгват, след като завършат висшето си образование, заради невъзможността да си намерят качествена работа. Затова от последния випуск юристи, в който са се дипломирали 100 момичета и момчета, по-малко от 10 са тези, които допускат възможността да останат да живеят във Велико Търново.

„Много ме боли за пропуснатите възможности на Велико Търново и съм съгласна с вас, защото пропиляхме последните 10 години, в които Европа ни даде толкова помощ, за да достигнем социално-икономическите стандарти на развитите европейски страни. Заради всички пропуснати възможности е време да кажем: точка на това управление. Точка на тази работа, работа, работа, която ни завихря в омагьосан кръг. И в този омагьосан кръг една от най-сериозните управленски грешки е „Кроношпан“. Да, инвестицията наистина е сериозна, но на каква цена, ако е заложено здравето ни“, каза Весела Лечева и призна, че разговорът с младите хора винаги е бил за нея най-отговорен и й носи най-много емоции.

„Стоя пред вас като родител и ви признавам, че непрекъснато се опитвам да разбирам желанията и способностите на моя син. Стоя пред вас и като политик и знам, че мисията ми е отговорна. Но като човек, който изцяло е ориентиран към подкрепата на креативни хора, мога да ви гарантирам, че утре като кмет ще дам път на всяка интересна и иновативна ваша идея. Няма да ви деля на мои, близки, роднини по партиен признак, защото това е вредно и деструктивно за развитието на общината. Именно заради това деление много от можещите млади хора не успяват да намерят работно място в администрацията“, категорична е Весела Лечева.

Тя представи пред младите хора, препълнили докрай залата, основните идеи в програмата си като кандидат за кмет, които могат да се превърнат във вдъхновение и мотивация за тях. „Заедно с вас ще изберем пространствата, в които вие да развивате творческите си идеи и да прекарвате свободното си време. Това е един от най-красивите градове, град с историческа даденост, град с велико име и не е без значение как ще работим и какво ще оставим за града, така че да защитим името си. Светът се движи от енергията, знанията и креативността на младите хора“, заяви още Весела Лечева.

И беше категорична, че градът губи ценно време. Затова: „Ние трябва да насочим усилията си, за да възстановим онези индустрии, които имат традиции във Велико Търново – електрониката и високите технологии. Не можем да извикаме инвеститори да дойдат, за да гледат гола поляна. Никой няма време да чака после две-три години, докато преотреждаме терени. Ние трябва да сме готови за тях. И ще продължаваме да губим ценно време, докато кметът няма идея за визията на този град и не може да му даде хоризонт. Ще губим ценно време, докато управлението се капсулира в клиентелистки интереси. Това задушава икономиката и перспективите за развитие на града. Затова винаги сме под средното ниво – под средното ниво сме по доходи, по инвестиции. Затова ще ни изпреварват и Русе, и Стара Загора, и Шумен, където има технологичен парк вече и където доходите са по-високи от нашите. Време е Велико Търново да си бъде Велико. Затова тук трябва човек с размах“, каза Весела Лечева.

Разговорът продължи часове в неформална обстановка.

loading...

Един коментар за “Весела Лечева: „Боли ме за пропуснатите възможности“

  • 09.10.2019 в 10:08
    Permalink

    Всички политици ви боли един единствен орган по отношение състоянието на електората!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *