37 четения

Жителите на „Варуша” пред кандидатите на „Демократична България“: „Тук ремонтите се следят с дрон, местната власт ни изостави“

Десетки жители на емблематичния търновски квартал „Варуша“ споделиха проблемите си пред кандидата за кмет от „Демократична България“ адвокат Калоян Янков и кандидатите за общински съветници. Срещата в читалище „П. Р. Славейков“ продължи близо два часа и бе по инициатива на Якоб Ван Бейлен, който се оказа голям приятел и дарител на културната институция. Да поговорят с хората, дойдоха още Елена Чамуркова, Сева Памукчиева, Красимир Труфев, който заедно с Бейлен живее на „Варуша”, и д-р Христо Димитров.

„Ние не сме написали управленската си програма в уютните си кабинети, а я пишем всеки ден заедно с гражданите и включваме в приоритети си несвършеното от местната власт досега“, коментира Калоян Янков. По думите му „Демократична България“ е единствената алтернатива на настоящото управление.

„Листите, които нямат кандидат-кметове, са бизнес асоциации и ще осребрят всеки спечелен глас във вид на сделки с Общината, което са правили и досега. Не ги разглеждайте като загрижени хора за града. Основната им грижа е за собствените интереси. Аз самият нямам договори, обществени поръчки и сделки с Общината, независим съм от общинската и от всяка друга власт. Това ми дава възможност да погледна нещата отстрани и да видя несвършеното за града, а то е твърде много“, каза Янков.

„Намираме се в уникална културна институция. По стечение на обстоятелствата съм обиколила десетки читалища в страната. Болно ми е как изглежда това читалище и мисля, че местната власт би следвало да се намеси. Боли ме, че нямате бюджет да купувате книги, че разчитате само на дарители и на нищожна субсидия. Ето това чудесно място за култура, изкуство и знания, където всеки трябва да настръхва, всъщност е емблема на недоброто състояние на квартала и на някои части на града, емблема на управлението. А вие създавате култура, социални контакти, интелектуален продукт и респект за това, но къде е местната управа?“, попита и Елена Чамуркова.

„В този квартал живея 12 години и знам проблемите му, но познавам и проблемите на образованието във Велико Търново. И аз като вас, господин Янков, съм възпитаник на Математическата гимназия, затова ще ви кажа, че в средния и горен курс по външно оценяване градът ни не стои добре. Нещо повече – напускат ни млади семейства за това, че няма къде да си пратят децата на училище. За да избереш училище, трябва да се преместиш в друг град и това се превръща в процес. ВТУ е ключово важен за града – ако го загубим, ще е пагубно, а Търново е много зле и откъм детско здравеопазване, и въобще от лекарска грижа, която се изнася към София и Плевен. Ако сме избрали да живеем в Търново, защото е красив град, бягаме заради липсата на качество на живот“, заяви Мариана Иванова. И допълни – аз съм търновка, целият ми род е оттук, но се принудих известно време да живея в чужбина.”

Друг проблем за част от живущите на „Варуша” се оказа фактът, че в читалище „П. Р. Славейков 1920“ има секция за гласуване, но повечето от живущите в близост са принудени да ходят на избори доста по-далече.

Председателката на читалището Маргарита Цанкова изрази несъгласие институцията да плаща такса смет, при положение че годишно се „изхвърлят по няколко хартийки”, и заяви, че годишната субсидия едва стига за заплати и режийни, и поиска по-справедливо разпределение на бюджета.

Н. ГЕОРГИЕВА

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *