391 четения

Филиалът на Медицинския университет изпраща първия си випуск

ПЪРВИЯ СИ ВИПУСК МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И АКУШЕРКИ ИЗПРАЩА ФИЛИАЛЪТ НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО с тържествена церемония на 12 октомври.

„33 медицински сестри и акушерки завършват четиригодишното си обучение и всички са избрали да останат да работят в България. Всички вече са назначени в различни лечебни заведения“, каза директорът на филиала доц. Дияна Димитрова. И уточнява, че успешно са се дипломирали 16 медицински сестри, от които 11 са от Велико Търново и шест от тях вече работят в отделенията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Седемнайсет от дипломантите са със специалност „Акушерство“ и те също са започнали работа в АГ и неонатологичните отделения.

Филиалът на Медицинския университет – Варна, във Велико Търново беше разкрит през 2015 година, когато болниците в България започнаха да изпитват въпиеща нужда от здравни специалисти. В момента в учебното заведение се обучават 135 студенти, а инвестициите на Медицинския университет за филиала възлизат на повече от половин милион лева. Интересът нараства въпреки проблемите в здравеопазването и настоящия нисък социален имидж на професиите, каза още доц. Димитрова.

„Нуждата от млади специалисти е голяма, защото в момента повече от половината, които практикуват професията, са на пенсионна и предпенсионна възраст. Още по-важно е те да остават в България, тъй като според статистиките на организацията около 1000 специалисти годишно заминават за чужбина“, каза и Жана Павловска, председател на Районната колегия на професионалистите по здравни грижи. Според нея стартовата заплата в тази сфера трябва да бъде поне две минимални работни заплати, за да бъдат те мотивирани да работят.

Че проблемът е сериозен, потвърди и директорът на дирекция „Социални дейности“ в Общината Росица Димитрова. Тя обясни, че все повече общини правят програми, по които да финансират обучението на млади специалисти в двете области с условието те да се върнат и да работят по родните си места.

МАРИЯ ГЕЦОВА, ПЪРВЕНЕЦЪТ НА ВИПУСКА, ПРИЗНА, ЧЕ ПЪРВИТЕ Й ДНИ КАТО МЕДИЦИНСКА СЕСТРА В ОПЕРАЦИОННИЯ БЛОК НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА са доказали, че работата е отговорност и удоволствие. Сред абсолвентите от първия випуск е търновката Мариана Балъкова, която, преди да кандидатства във филиала, е завършила филология. Мила Костадинова, която вече работи в АГ отделението на великотърновската болница, се е върнала от чужбина, за да сбъдне мечтата си да бъде акушер.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!