Икономика

Големи вериги изкупуват масово имоти, строителен бум в старата част на Велико Търново

Арх. Николай Малаков: „Има над 20 одобрени проекта за ремонт на старинни къщи”

 

ТУРИСТИЧЕСКАТА КОМПАНИЯ „СЪНИ ТУРС“ САМО ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ Е ИЗКУПИЛА НЯКОЛКО АТРАКТИВНИ ИМОТА В РАЙОНА НА УЛ. „ЙОРДАН ИНДЖЕТО“ в старата част на Велико Търново. Както „Борба“ вече съобщи, фирмата вдигна един от най-големите хотели в града, който има над 120 стаи и апартаменти в близост до Хуманитарна гимназия. Това е вторият обект на компанията, която притежава и парк-хотел „Асеневци“ на ул. „Опълченска“. Апартхотелът се простира на площ от почти 4 дка, а „Съни турс“ вече са собственици и на още толкова, след като са изкупили и отсрещните сгради.

След ремонта на над 20 улици в старата част за близо 11 млн. лв. инвестиционният процес в района е лавинообразен. „Имаме близо 20 одобрени проекта за обновление на стари сгради, включително и такива, които бяха застрашени от самосрутване. Старо Търново не умира – напротив, преживява строителен бум“, коментира главният архитект на града Николай Малаков. Той припомни, че до неотдавна близо 80 сгради тук са били в процес на самосрутване, а множеството им наследници така и не съумяваха да се разберат помежду си кой да плати ремонтите. С подобряването на инфраструктурата обаче обликът на емблемата на Велико Търново – неговата стара част, се подобрява значително. Безспорна заслуга за това има и американският магнат и меценат Едмунд Бек, който е носител на серия награди заради спасено българско културно наследство. В момента се проектира обновлението на неговия хотел „Царъ Борисъ“, както и на култовия някога Йонов хан. Както „Борба“ съобщи наскоро, на по-късен етап до първия обект е планиран и надземен многоетажен паркинг с панорамна площадка.

ГОЛЯМ ИНВЕСТИТОРСКИ ИНТЕРЕС СЕ ПРОЯВЯВА КЪМ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МАЛКИ ХОТЕЛИ И КЪЩИ ЗА ГОСТИ В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, казаха още от Общината. Оформен е и голям буферен паркинг за туристи, където ще се насочват автобусите с посетители. Всичко това води и до своеобразен бум в изграждането на малки хотели.

Седем малки семейни хотела започват да се строят над Самоводската чаршия в кв. „Варуша“. Техният капацитет ще е за не повече от 15 души. Няколко големи къщи за гости са пред завършване в други части на Велико Търново. Едната в момента се прави на ул. „Стефан Стамболов“, а друга е пред откриване в началото на ул. „България“.

С. МАРИНОВ

 

2 thoughts on “Големи вериги изкупуват масово имоти, строителен бум в старата част на Велико Търново

  • „ГОЛЯМ ИНВЕСТИТОРСКИ ИНТЕРЕС СЕ ПРОЯВЯВА КЪМ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МАЛКИ ХОТЕЛИ И КЪЩИ ЗА ГОСТИ В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, казаха още от Общината. Оформен е и голям буферен паркинг за туристи, където ще се насочват автобусите с посетители. Всичко това води и до своеобразен бум в изграждането на малки хотели.“

    Клиентите на малките хотели и къщи за гости пристигат с личните си автомобили и големият буферен паркинг стои празен. Затова пък конфликтите между живущите в старата част на града и гостите зачестяват. Нямам идея защо общинските власти продължават да се правят, че няма проблеми и продължават да издават разрешителни за хотели и къщи за гости без да се изисква осигуряване на паркоместа за съответните обекти.

    Отговор
  • Интересно , на фона на този “ голям инвеститорски интерес”, защо всеки втори търговски обект е празен в участъка от старата поща до сградата на административен съд!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *