Малтретирането на жени по време на раждането им става често срещана практика

Ново изследване показва, че над една трета от жените в 4 страни с малки доходи в Африка и Азия са получавали шамари, станали са обект на подигравки или са били малтретирани по време на раждането си в здравни заведения, предаде Асошиейтед прес. Получените резултати навеждат на мисълта, че подобно малтретиране има в целия свят.
Те разкриват също, че в Нигерия, Мианма, Гана и Гвинея често се прибягва до раждане с цезарово сечение и епизиотомия (хирургичен разрез в матката), без знанието на бременните и в много случаи без обезболяващи.
Новото изследване, извършено от Световната здравна организация, проследило здравословното състояние на над 2000 жени по време на родилните им мъки и на над 2600 родилки. Около 42 процента от участничките уверили, че са били обект на физическо или вербално насилие или дискриминация, докато раждали. Някои жени били удряни, гълчани или им се присмивали. За по-младите и по-необразовани жени има вероятност да станат обект на пренебрежително отношение от здравни работници или на прилагане на сила по време на медицински процедури.
По-голямата част от малтретирането се извършва през 15-те минути преди раждането или по време на раждането.
Тринадесет процента от 2016 жени, чието здравословно състояние било следено в рамките на изследването, родили със секцио, без да е потърсено мнението им, а на други 75 процента бил направен разрез в матката без знанието им. Петдесет и седем процента от 2672 жени, които били интервюирани, след като родили, уверили, че не им е било предложено никакво болкоуспокоително.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Лансет”.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *