Мечка влезе в къща и пилчарник в Пушево, друга е заснета от камери на хранилки в Павликенско

Кметският наместник Юлия Костадинова: „В село всички са предупредени да се движат на групи”

 

БАБА МЕЦА Е ВЛЯЗЛА ПРЕДИ ТРИ ДНИ В КЪЩА В СЕЛО ПУШЕВО. ГОЛЯМОТО ЖИВОТНО Е БИЛО ВИДЯНО В ДВОРА НА ИВАН ТАНЧЕВ ВЕЧЕРТА. Той чул шум в кокошарника си и излязъл с фенерчето в ръка. Тогава пред себе си 74-годишният стопанин видял огромната изправена мечка. Светлината на фенера явно я е заслепила и тя се обърнала и хукнала да бяга. Единствените поражения е била счупената ограда в двора на къщата при влизане и излизане на мечока. Плъзналият слух, че в селото имало дори изядена крава, обаче се оказа неверен. На другия ден същата мечка е била видяна и в стопанския двор на Пушево, където имало пилчарник. Тя обаче не е посегнала на никого и си тръгнала.

„В село всички са предупредени да се движат на групи, да не излизат нощем. Мечката ходи явно в долния край на селото край реката. Съобщила съм на полицията и на горското за това, но си е страшничко”, разказа вчера кметският наместник Юлия Костадинова и допълни, че в Пушево живеят около 140 души.

ПО НЕПОТВЪРДЕНА ИНФОРМАЦИЯ МЕЧКАТА ПЪРВО Е БИЛА ЗАБЕЛЯЗАНА ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ край бензиностанцията в Момин сбор, но в селото няма данни някой да я е видял. Баба Меца обаче броди и из Павликенско и дори е заснета от камери на хранилки в района, алармира Петър Петров, ловен организатор в Ловно-рибарското дружество. Преди около седмица мечка е била забелязана в района на селата Коевци и Върбовка. Тя обаче е видяна само на камери на хранилки, засега ловджии не са се натъквали на животното. Тамошната мечка била голяма и кафява. През юни тази година младо животно е било забелязано около Бяла река, където посегнала на няколко кошера, и се предполага, че сегашната голяма мечка е същата.

Мечката е защитено животно в Червената книга и явно заради топлата есен още не си е легнала.

Нели СУКОВА

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *