Ползите от консумацията на червени боровинки

Все още може да намерите пресни червени боровинки по пазарите. Ситният плод може да се замрази или изсуши за зимата, тъй като има много полезни съставки.

Бензоена, аскорбинова и оксалова киселина, витамините В, С, Е, манган, каротин, са най-ценните вещества, които има в червените боровинки. От дълги години те се консумират не само заради вкуса им, а и най-вече заради всепризнатия им антисептичен, противогъбичен и антиоксидантен ефект.

Кои са най-големите ползи от консумацията на червени боровинки?

Отслабване

Всеки иска да има хубаво тяло. Ако включите червените боровинки към хранителния си режим, който комбинирате със спорт, ще стопите по-лесно излишните килограми. Плодът е нискокалоричен, затова се използва в много диети. Той засища и намалява чувството на глад в стомаха. Разнообразието от витамини в него възпрепятства превръщането на въглехидратите в мастни натрупвания. Тези елементи насърчават метаболитната система, а ако тя работи добре, това е предпоставка за отслабване.

Естествен антиоксидант

Витамин С, който е в изобилие в червените боровинки е силен естествен антиоксидант. Приемът на малките плодчета намалява вредното действие на свободните радикали и по този начин тялото усвоява по-лесно желязото от храните. Също така организмът изхвърля токсините и имунната система става по-устойчива на вируси.

По-красива кожа

Всеки плод, който е богат на витамин С и други микро- и макроелементи, подобрява състоянието на кожата. На първо място целулозата в плода помага при акне и възпаление. Тя прави и текстурата на лицето по-хубава.

Червената боровинка е мощен антиоксидант, който намалява бръчките. Борейки се със свободните радикали той забавя процеса на стареене. Така кожата изглежда по-гладка и румена.

В помощ на диабетиците

Много хора с инсулинова резистентност и диабет не бива да ядат много от плодовете, тъй като са прекалено сладки. Затова специалистите по фитотерапия препоръчват консумацията на червени боровинки сутрин или за следобедна закуска. Техните съставки намаляват количеството на захарта в кръвта.

За по-силно зрение

Компонентите в боровинките се отразяват положително и на зрението. Редовната консумация подобрява остротата на очите, тъй като поддържа баланса на кръвоснабдяването в ретината и очната ябълка.

Насърчават сексуалната функция

Червените боровинки са богати на витамин С, който поддържа жлезите, намиращи се в половите органи. Антиоксидантът подобрява кръвообращението в тази част на тялото, като прочиства кръвоносните съдове от токсините и насърчава притока на кръв.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *