509 четения

Ученици и студенти представят изобретения, които ще променят живота ни

50 екипа от техническите университети и от профилирани гимназии участват в четвъртото изложение „Младежко техническо творчество в Горна Оряховица”

 

УРЕДИ И РОБОТИ В ПОМОЩ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, 3D ПРИНТЕРИ, КОИТО МОГАТ ДА СКАНИРАТ СТАВИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ИМПЛАНТИРАНЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО, дронове, умни къщи и електроуреди, умни автомобили, хуманоидни роботи са част от изобретенията, които участниците в четвъртото изложение „Младежко техническо творчество“ показват в Горна Оряховица. Форумът започна вчера и продължава и днес в спортната зала „Никола Петров“. За официалното откриване дойде и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тазобедрена става, направена от титаниева сплав, е едно от изобретенията, които представят студенти и докторанти от Техническия университет в София. „Материалът, от който сме направили тази става, е издръжлив и човешкият организъм, който е изключително чувствителен, не я отхвърля. Това ще улесни много медицината и хората, които имат нужда от такава операция. А някой ден от такава сплав ще можем и да принтираме стави, които лекарите да имплантират“, каза докторантът Тодор Тодоров и показва принтирани експериментално стави, прешлени, както и цял човешки череп. „Идеята е мозъчните хирурзи да получават триизмерно изображение на човешкия череп, преди да започнат операцията си, и по този начин в нещо като реално време и пространство да виждат къде е проблемът и какво е решението за него“, уточнява още Тодор Тодоров, който работи с още деветима свои колеги върху принтирането.

Антени за мобилна връзка е другото изобретение, с което участва вторият екип на Техническия университет в София. Антените се наричат планарни, доста по-евтини са от тези, с които в момента работят мобилните оператори, и в същото време са в пъти по-мощни. „Ако в този достатъчно голям салон в спортната зала поставим един рутер, той не може да захрани с интернет цялата зала. Но тези антени могат“, обясняват младите хора.

С УМЕН ПАРНИК, В КОЙТО МОГАТ ДА ОТГЛЕЖДАТ БИЛКИ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА, СЕ ПРЕДСТАВЯТ ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ ОТ НЕВРОКОПСКАТА ГИМНАЗИЯ „ДИМИТЪР ТАЛЕВ“. Момичетата и момчетата разказват, че са оборудвали парника си с устройства, които осигуряват необходимото количество светлина, влага и температура на растенията вътре. Когато парникът „усети“, че нещо в условията не е достатъчно или е в повече, се задействат устройствата, разказват децата и допълват, че парникът може да се управлява дори от приложение в телефона.

Цветни палитри и точково охлаждане на електронни платки са изобретенията на ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии „Асен Златаров“ в Горна Оряховица. Тийнейджърите и техните учители инж. Орлин Григоров и Младен Кожухаров са изработили устройство за управление на процеси в металостроенето и дървообработвателната промишленост. „Охлаждане на електронни платки при нарязване на детайли, при пробиване на детайли, при транспортирането на храни без фреон могат да се ползват тези вихрови тръби“, казват дванадесетокласниците и допълват, че цветната им палитра е красива идея за интериорно озеленяване или пък за изграждане на зимна градина с основна цел пречистване на въздуха и природосъобразен начин на живот.

Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Ломоносов“ в Горна Оряховица също има свои представители на изложението. Възпитаниците на елитното училище представят планетариум и дърво със слънчева батерия. Планетариумът на тийнейджърите веднага привлича посетителите на изложението, защото софтуерът на момчетата и момичетата дава възможност да гледаш планети, звезди и мъглявини в реално време. Освен това децата са направили така, че да можеш да видиш планетите къде са били преди милиони години и къде евентуално ще се преместят след още няколко милиона години. Идеята за планетариума е на двамата дванадесетокласници Кристиан Тодоров и Михаела Петкова, които са работили заедно с преподавателя си Даниел Денев.

С РОБОТИ, КОИТО САМИ ТОВАРЯТ И РАЗТОВАРВАТ КОНТЕЙНЕРИ, УЧАСТВА В ИЗЛОЖЕНИЕТО СТУДЕНТСКИЯТ КЛУБ „БИТ РОБОТС“ В РУСЕ. Младите хора са пресъздали на своя щанд цял завод със складовите му помещения, цеховете, рампите за товарене и разтоварване. Всяко работно място в този завод е оборудвано с компютър, от който се подава информацията какво липсва. Така на практика заводът представлява множество малки мозъци, от които информацията достига до големия мозък, а той съответно подава командите за робота.

Изобретателите са студенти в Русенския университет и са ежегодни участници в изложението. Идват за трета поредна година и всеки път участват с ново изобретение, като при първото си участие са били още ученици.

С умна къща, която знае кога й става тъмно и студено, се представя възпитаникът на Професионалната гимназия по механо-електротехника „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево Драгомир Маринов. Младият изобретател е измислил нова пътна настилка, която имитира чакълестата, но неговата е мека, защото е направена от пластмаса. Единадесетокласникът е разработил и умно кошче за боклук, което се отваря, когато усети човешко присъствие, и само се затваря. Така няма нужда човек да пипа мръсния контейнер, обяснява Драгомир, който се занимава и с електроника и е призьор в състезанието „Знам и мога“.

ЕЛЕКТРОМОБИЛ, КОЙТО МОЖЕ ДА ИЗМИНЕ 160 КИЛОМЕТРА САМО С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ НА БАТЕРИЯТА, Е ГОРДОСТТА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ГИМНАЗИЯТА ПО МЕХАНО-ЕЛЕКТРОТЕХНИКА В БУРГАС. Децата участват в състезанията на „Шел” за електроефективност и затова основната им цел е да правят подобрения в колата си именно в тази насока. Иначе автомобилът може да вдигне до 60 км в час, но те са ограничили своя до 35 км в час, защото по-важно им е батерията да издържа повече. Децата са изградили автомобила напълно ръчно. Всеки детайл е направен от тях и са свършили цялата работа за шест месеца.

Щандът на софийската фирма „Транскомс“ е другият, който привлича погледите на гостите и на всички изобретатели. Фирмата показва изобретения, които са променили света и които са станали основата на много уреди, които ползваме днес. Фонограмът на Едисон, който е първоосновата на всякакъв вид съвременна звукозаписна техника, е едно от устройствата, около които се тълпят гостите. Фонограмът е първият грамофон, при това още работи и е оригинален, разказва Николай Пантелеев, който два дни се е превърнал в екскурзовод назад във времето.

До грамофона стои плазма лампа, която пък връща чак до трансформатора на Тесла, който е бил почитател на устройствата, които работят с променлива енергия.

Фирмата показва още първия радиоапарат, който работи без никакво захранване, генератор за гаров телефон, двигателя на Стирлинг. „Този двигател е уникално изобретение, на 200 години е и е наследник на парната машина. Парната машина обаче не е била много сигурна, този двигател е в пъти по-безопасен и носи името на своя изобретател Робърт Стирлинг, който е бил монах“, допълва още Николай Панайотов.

Близо 50 екипа от всички технически университети и голяма част от профилираните гимназии по електроника, механика и електротехника участват в изложението, което има състезателен характер.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Ученици и студенти представят изобретения, които ще променят живота ни

  • 10.10.2019 в 13:09
    Permalink

    Това е обнадеждаващо, направете апарат, за да се спрат катастрофите по пътищата , да е задължителен за всеки и достъпен. Успех.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *