652 четения

Якоб ван Бейлен чака четири години отговори на два свои проекта – за квартал „Асенов” и за хранителна банка

Холандецът Якоб ван Бейлен чака четири години отговори от Общината във В. Търново по два свои проекта – за нов облик на квартал „Асенов” и за хранителна банка за бедни. Така и не ги получил, но смята, че само ако влезе в местния парламент, може да се надява да бъде чут.

„Е, точно това за мен досега никой не е писал и аз искам да го споделя. В България явно е така – чуват те, щом си във властта, а обикновеният човек няма право на глас. Аз съм от първите членове на „Зелените”, които сега са в коалицията, в чиято листа съм и аз”, каза Якоб. Той ни посреща в къщата си до паметника на Петко Славейков, когото нарича свой приятел. Току-що при него е дошла поредната пътешественичка, която обикаля света и нощува при различни хора като него. Този път тя е от Хонконг, казва се Камей и е на 33 г.

В дома на Якоб вече са складирани над двестата му автентични килима, които той показа на изложба това лято. Те ще заминават в различни музеи у нас за изложби, които са планирани за месеци напред. 71-годишният мъж, който от пет години живее във В. Търново, обяснява защо иска да е общински съветник – заради неговата мисия „Зелено, хуманно и културно“. В родината си Холандия той никога не се е занимавал с политика, но дълги години е бил издател на различна правна и друга литература и покрай този си бизнес познава много тамошни политици. Има голяма пенсия, няма сега активен бизнес и няма как да е зависим или пък шантажиран, обяснява Якоб.

„За пръв път дойдох в България преди повече от 50 години. Сега обаче виждам само много богати и много бедни и никаква средна класа. Малкият и среден бизнес са обект на репресии, а държавата не прави нищо. На мен ми е болно как хората на изкуството, на културата, учители, лекари и други се налага след години работа да живеят с мизерни пенсии. Понеже аз съм деен човек, искам да помагам”, подчертава още Якоб и казва, че може да посочи как да се променят нещата. Заради любовта си към природата преди осем години е станал член на „Зелените”. Сега продължава да се бори за чистотата на природата, но има време и за куп други начинания. Може да тропа над 100 български народни хора и отдавна играе в различни клубове.

„Интересувам се от фолклор, природен туризъм, литература и история. До моята работа като издател бях повече от 10 години инструктор по народни танци, хореограф и продуцент на българска народна музика, основател на хор Chubrica, Нидерландия. Три години бях член на коледарската група “Даскалите” в Котел, когато живеех там, преди да дойда в старата столица“, споделя още Якоб.

Тъй като българският не е негов майчин език, от своята заплата като съветник той ще наеме личен асистент, който ще му помага да анализира и подготвя работата си в Общинския съвет. Гласуванията обаче ще бъдат чисто негово решение и отговорност. Така че никой не може да каже, че той е там заради парите, защото няма да взема заплатата си. Якоб подчертава, че всичко това може да се случи, ако хората гласуват за него с преференция 103 в бюлетината на „Демократична България“ 66.

Нели СУКОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!