6773 четения

Доскорошни поляни вече са най-скъпият район за живеене във Велико Търново

Множество комплекси, паркове и подземни паркинги се правят около „Качица“, нов път вдигна четири пъти цената на имотите

 

ТРИ ПЪТИ СА СЕ ВДИГНАЛИ ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ОКОЛО НОВИЯ БУЛЕВАРД, КОЙТО СВЪРЗВА ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА В. ТЪРНОВО С КВАРТАЛИТЕ „ЗОНА В“, „Бузлуджа“, както и района около Старите руски гробища. След изграждането на четирилентовия път терените около него вече се продават за по почти 100 лв./кв. м. Доскоро за тях нямаше кандидати, а цените варираха по 10 – 20 лв.

Наскоро последните празни петна, върху които могат да се вдигат общественообслужващи сгради, са били изкупени от предприемачите Краси Милков и Пламен Дешков. Според брокери в момента тук цените на имотите са едни от най-високите в града, а съгласно Общия устройствен план старата столица е предвидена да расте и в тази посока. Както „Борба“ съобщи, в района вече се правят детска градина за 120 деца „Шареният замък“, както и южният обход на града с връзка от светофарите на „Победа“ и Южния пътен възел.

НЯКОЛКО ГОЛЕМИ КОМПЛЕКСА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ СТРОЯТ В РАЙОНА ПО ПРОТЕЖЕНИЕТО НА ПАНОРАМНАТА УЛИЦА „СТОЯН КОЛЕДАРОВ“. Двата най-значими проекта предвиждат обекти с близо 20 000 кв. метра разгъната застроена площ, разбра „Борба“. Изпълнява ги предприемачът Ганчо Ханджиев. В района практически ще се прави малък квартал, в който ще живеят близо 600 – 700 души. Той вече е изкупил руините на недовършените строежи на бившия кмет на Велико Търново и впоследствие строителен предприемач Борис Крумов, за да ги довърши. Те са разположени по протежението на улица „Стоян Коледаров“, в района, популярен като Стената. Седемте недовършени секции са с разгъната площ от почти 5000 кв. метра и стояха само на основи от поне десетина години.

Ханджиев ще изпълнява и друг комплекс на същата улица на мястото на терените на „Куцаров спорт“. „Борба“ неотдавна съобщи, че се готви застрояването им, но вече са ясни и параметрите на новите сгради и са направени договорки между собствениците и строителя.

Жилищният район ще е с над 11 000 квадратни метра застроена площ и в него ще има повече от 130 апартамента, общественообслужващи сгради, ателиета, магазини и офиси. Целият жилищен район ще има подземен паркинг на няколко нива и с надземна част с площ от над 2200 квадратни метра.

КОМПЛЕКСЪТ ЩЕ ВКЛЮЧВА ПЕТ СЕКЦИИ НА ПО ШЕСТ ЕТАЖА С ПО ПЕТ ВХОДА ВСЯКА. Те са оформени с огромен вътрешен двор и близо половин декар парк с детска площадка, които са повдигнати, за да бъде напълно безопасно за всички обитатели и да няма практически досег с автомобилите, разбра „Борба“. Плановете са тук да живеят над 500 души.

Преди десетина години бизнес фамилията Куцарови, в разгара на миналия строителен бум, придоби панорамните терени над Търговския парк и „Практикер“. Впоследствие обаче строителството секна заради кризата и собствениците решиха да направят терени за футбол и тенис на открито, като по този начин изградиха първия голям крайградски спортен център. С повторния строителен бум обаче теренът се оказва изключително ценен и вече спокойно може да се реализира предназначението му. Според запознати близо година водещи предприемачи от страната и чужбина са водили усилени преговори за застрояването му, но в крайна сметка е била избрана офертата за изпълнение на Ганчо Ханджиев.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

2 коментара за “Доскорошни поляни вече са най-скъпият район за живеене във Велико Търново

 • 11.10.2019 в 21:09
  Permalink

  Найстина апетитно място.

  найстина апетитно място

  Отговор
 • 12.10.2019 в 12:36
  Permalink

  Впоследствие обаче строителството секна заради кризата…………………… Ето това е, което не трябва да забравят предприемачите. Защото от строителен бум накрая става – БУМ !!! ТРЯС !!!! Защо не се ориентираха към затворени кокетни комплекси с малко жилища и много зеленина? Скоро гледах няколко такива в София. Просто е. Няма далавера от 200 % печалба.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *