733 четения

Хората от третата възраст имат право на безплатна противогрипна ваксина

За първи път тази зима хората над 65 години имат право на безплатна противогрипна ваксина. За цялата страна са осигурени общо 120 000 ваксини, а целта е поне 10% от възрастното население да премине имунизация, тъй като именно при него вирусът протича най-тежко. Желаещите да се ваксинират трябва да заявят това на личния си лекар, който от своя страна е натоварен с отговорността да прецени кои пациенти са подходящи за прилагане на превантивния препарат.

При интерес от страна на хората от третата възраст от здравното министерство имат готовност догодина да осигурят повече ваксини.

Според държавната статистика традиционно през есента едва 2 до 4% от населението на страната се решава на имунизация срещу грипа.

По информация на здравните власти тази година ще ни атакуват четири грипни щама – „Колорадо“, „Бризбейн“, „Канзас“ и добре познатият „Пукет“.

До ноември трябва да бъде направена ваксинацията, защото в противен случай организмът няма да има достатъчно време, за да си изгради защита срещу вируса.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *