418 четения

Инж. Дилян Млъзев: „За Елена през последните години се говори все повече с добро, туристите ни предпочитат и посещават”

Предстои приемането на нов общински план за развитие, ще разчитаме на активното участие на нашите съграждани, за да решим заедно какво искаме за общината, казва кандидат-кметът на Елена

 

– Г-н Млъзев, предизборната кампания е в ход, вие сте в отпуск. В началото на месеца бяхте юбиляр, навършихте 50 години. Как се чувствате?

– Ако ме питате за годините – все още не мога да усетя разликата. В 50-годишнината, според мен, има по-скоро някаква символика, отколкото реален, преломен момент в живота на човек. Колкото до това, че съм в задължителен по закон отпуск – все още ми е странно, че не се налага да съм сутрин преди 8:30 часа на работното си място, както всеки ден през последните осем години, липсва ми забързаното ежедневие, динамиката на работата. Но съм спокоен, защото знам, че нещата в общината вървят както трябва. Разчитам на заместниците си, на отлично сработения екип в общинската администрация и знам, че като се върна, нещата ще продължат гладко и без сътресения.

– А как върви кампанията?

– До момента доста спокойно. Срещам се с много хора, но това винаги е било част от ежедневието ми като кмет. Познаваме се с опонента ми, когото уважавам най-вече като колега общинар. Хората също ни познават, знаят от кого какво могат да очакват, кой какви ангажименти може да поеме и което е по-важно – какво може да изпълни. Кампанията, поне нашата, не е и няма да бъде пищна и разточителна. Ние,

 

ЗАЕДНО С КАНДИДАТИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ЛИСТАТА НА ПП ГЕРБ, РАЗЧИТАМЕ, КАКТО ВИНАГИ, НАЙ-ВЕЧЕ НА СРЕЩИТЕ ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ХОРАТА

 

Искаме да чуем техните оценки за изминаващия мандат и очакванията им за следващия. Надявам се и призовавам останалите кандидати до изборния ден кампанията да остане такава – интелигентна, спокойна и позитивна. На хората им дотегна от скандали, компромати и предизборни истерии.

– В този ред на мисли какви са вашите приоритети за следващия мандат?

– Община Елена е много различна – общинският център, големите населени места, малките, почти обезлюдени села и махали, които през лятото и по празници оживяват – всички те имат своите специфични проблеми.

 

ЕЛЕНА, ОСОБЕНО ПРЕЗ АКТИВНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН, СЕ СБЛЪСКВА С ПРОБЛЕМИ, ХАРАКТЕРНИ ЗА ДАЛЕЧ ПО-ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ

 

– организация на движението заради засиления трафик и недостига на паркоместа, опазване на обществения ред и териториите за обществено ползване. Село Майско също се развива интензивно през последните години, там е налице огромна, положителна промяна в стандарта на живот, а това води до необходимост от удовлетворяване на новите потребности на хората, най-вече що се отнася до недостига на питейна вода. Много села и махали, в които има места за настаняване и са обект на засилен интерес от страна на туристи, изпитват същия проблем. За някои от тях все още не са решени и въпросите с достъпността заради състоянието на пътната мрежа. Ще добавя сметосъбирането и сметоизвозването, строителните отпадъци, обществения превоз… Има достатъчно предизвикателства, пред които ще бъде изправена местната власт в лицето на общинската администрация и бъдещия Общински съвет.

– Значи вече сте готови с управленската програма?

– Законът за местното самоуправление и местната администрация регламентира тримесечен срок, считано от полагането на клетва в началото на новия мандат, в който избраният кмет представя пред Общинския съвет своята управленска програма. Както казах и по-горе,

 

НИЕ ПИШЕМ УПРАВЛЕНСКАТА ПРОГРАМА В ДВИЖЕНИЕ, ЗАЕДНО С НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ. МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА Е ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД

 

Но пред бъдещата местна власт стои и още една голяма отговорност. През 2020 г. изтича настоящият планов период. Предстои приемането на Общинския план за развитие за 2021 – 2027 г., който реално обхваща два управленски мандата. Ще разчитаме на активното участие на нашите съграждани, за да решим заедно какво искаме за града и общината – по-интензивно развитие на града и населените места с всички произтичащи от това предизвикателства или по-спокойни, по-консервативни, по-умерени действия.

– С какво можете да се похвалите, какви са най-важните постижения през изтичащия мандат?

– Знаете ли, през 2011 г. като кандидат за кмет много исках да намерим ново предназначение на старата поликлиника. Случи се – по проект, финансиран чрез Програмата за развитие на селските райони, успяхме да ремонтираме сградата и тя днес представлява младежки център, в който се помещават Школата по изкуствата, част от дейностите на Общинския детски комплекс, Българският младежки червен кръст, Скаутският клуб, Местната инициативна група, Центърът за превенция, творчество и спорт, Консултативният кабинет…

За този мандат една от целите, които си бяхме поставили, беше най-после да осъществим ремонта на училищната сграда в Елена. Случи се, отново по проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Днес сградата грее, санирана, в свежи цветове, с нов покрив, подменена дограма и модерна отоплителна инсталация. Вярвам, че през идващия и следващите отоплителни сезони постепенно ще забравим проблемите със студените класни стаи.

 

 

ПАК ПРЕЗ ТОЗИ МАНДАТ БЯХА ОСНОВНО РЕМОНТИРАНИ НАД 30 УЧАСТЪКА ОТ ОБЩИНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА, КАКТО И БЛИЗО 50 УЛИЦИ, НЕ САМО В ГРАД ЕЛЕНА, НО И В СЪСТАВНИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ОТ ОБЩИНАТА

 

Четири жилищни блока бяха санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Сградата на една от закритите детски градини беше дарена на МВР, финансирана от тях и преустроена за районно полицейско управление, до седмици тя ще започне да се използва по предназначение. По проект на Великотърновската митрополия, финансиран чрез Програмата за развитие на селските райони, бяха обновени два от църковните храмове в град Елена – „Успение Богородично“ и „Рождество Богородично“.

Спечелихме проект по програма „Трансгранично сътрудничество“ и започна възстановяването на изгорялото училище, което ще се превърне в модерна художествена галерия. Тези и още много други постижения са видимите резултати за Елена, които обещахме през 2015 г. и изпълнихме.

Не по-малко важни обаче са и невидимите резултати, които са налице – общината е финансово стабилна, няма просрочени задължения, данъчните ставки са поносими.

За Елена през последните години се говори все повече, и то с добро, туристите ни предпочитат и посещават, споделят, че

 

ГРАДЪТ НИ Е ЧИСТ И ПОДРЕДЕН, СПОКОЕН, ЗАПАЗИЛ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ДУХ

 

 

Най-радостното е, че през последните години създадохме една по-добра среда за младите хора – добри условия в детските градини и ясли, детски и спортни площадки, в резултат на което е налице начало на положителни демографски процеси – раждат се повече деца, завръщат се млади семейства, други се заселват… Не говоря за бум, но това са тенденции, които, макар и плахи, трябва да се използват и насърчават.

– Бихте ли споделили за какво не ви стигна времето?

– Разбира се, че има недовършени проекти и задачи, и това е нормално – ако няма какво да се прави, няма развитие. Очакваме всеки момент да започне ремонтът на 11-километрова отсечка от главния път Велико Търново – Елена (Долният боаз). По информация от АПИ вече е избран изпълнител. Има поет ангажимент и за участъка от Лясковския до Златаришкия разклон. Улиците в общинския център, които не са преасфалтирани, са наистина малко, но в съставните населени места има още доста работа. В момента служителите в общината работят по много направления – тече процедура на обществена поръчка за ремонта на ул. „Възрожденска“ и тротоарите към още 17 вече преасфалтирани улици в град Елена. Готови са проектите за околоблоковите пространства в кв. „Север“, както и за централната градска част със стълбищата към „Калето“ в град Елена; за рекултивацията на закритото градско депо за битови отпадъци. В ход са устройствени процедури за площадката за строителни отпадъци и допълнително водоснабдяване на с. Майско, съгласувания на проектите за моста на ул. „Никифор Попконстантинов“ и водостоците на улиците „Казаци“ и „Недешковци“ в град Елена, за разширението на училището в с. Майско.

Необходимо е през новия мандат да помислим за по-модерно, енергоефективно улично осветление. Очаква своята реализация проектът на Министерството на здравеопазването за нов център за спешна медицинска помощ. Във фаза на обществено обсъждане е проектът, чиято реализация очакват поколения еленчани, свързан с

 

РЕМОНТ И ИЗПЪЛВАНЕ СЪС СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕДНА ОТ СГРАДИТЕ, СИМВОЛ НА ГРАДА – УЧИЛИЩЕТО ПАМЕТНИК, НОСЕЩО ИМЕТО НА ИЛАРИОН МАКАРИОПОЛСКИ

 

Часовниковата кула и Даскалоливницата също ще бъдат част от този проект, за който ще кандидатстваме по Оперативна програма „Региони в растеж“, Ос 6 – „Разнообразяване на туристическите атракции“. Мисля, че това ще бъде проектът, който ще бележи следващия мандат 2019 – 2023 г., защото той наистина вече мобилизира сериозна обществена енергия и подкрепа, както това е било преди близо век при строителството на училищната сграда.

– При толкова много проекти остава ли ви лично време и за какво?

– Старая се да намирам време и за любимите си занимания, по този начин се разтоварвам от напрежението в работата и „зареждам батериите“ най-вече сред природата. Обичам да ходя в планината, правя преходи и зиме, и лете – понякога в група, понякога сам. През зимата съм за няколко дни на ски, през лятото – на колелото, но в последните години почти не ми остава време за него. Понякога вечер след работа хващам китарата, за собствено удоволствие. През ученическите ваканции обикновено съм с дъщеря си, която живее в Русе и е ученичка в 5 клас. Харесва й да бъде в Елена, понякога в нейно лице виждам себе си преди, да речем, 40 години – аз също прекарвах летните ваканции тук, при покойната ми баба, и може би така истински заобичах Елена. Вярвам, че след години градът ни ще бъде привлекателно място за живеене за млади хора, и се надявам тя да реши да заживее тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *