154 четения

Кандидатът за трети мандат кмет на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев: „Щом имаш ясна идея, цел и кауза и можеш да ги защитиш, няма значение кой управлява страната”

– Г-н Добрев, вие сте роден на 27 октомври, когато ще станете на 43 години. На този ден са и изборите. Хем рожден ден, хем отиване до урната. Освен това ще участвате в битката за своя трети кметски мандат с бюлетина N 43. Е, това не е ли знак на съдбата и всъщност вярвате ли в късмета и добрите поличби?

– Да, така се случи и естествено, че съм много щастлив. Неведнъж в живота обаче съдбата се е намесвала при мен. Та до известна степен вярвам в знаците на съдбата…

– Вярвате ли, че тези съвпадения – цели три, ще ви донесат поредната победа?

– Самото щастливо съвпадение не може да бъде гаранция за успех. Защото зад успехите стои много труд. Знаците не ме успокояват в никакъв случай, но са едно добро начало.

– Защо Добромир Добрев отива на избори трети мандат. Хората казват, че два мандата за един кмет стигат, а третият изхабява.

– Не съм изхабен, в никакъв случай. Когато преди осем години се кандидатирах за кмет за първи път, имах основна стратегия за развитието на града – да придобие друг, по-градски облик. Смятам, че вече не сме от селски тип, Горна Оряховица има нов облик – привлекателен и модерен. Още смятам, че има какво да се прави обаче. Второто основно от предизборната ми платформа днес е да развием града икономически. Вече направихме нов площад, парк, европейски вид на училищата и детските градини, частен инвеститор гради открит плувен градски басейн. Сега амбицията ми за трети мандат е икономиката. Как да стане, ще ме питате? Наред с националните стратегии и програми, оттук ще минават магистралата и газопроводът. Това ще донесе работни места, инвестиции, над 100 000 лв. влязоха в общината само от правото на преминаване през общински парцели… Така че имаме основата за нови инвеститори – те гледат за място, където да има среда за живеене, за децата, да има нормална работна среда и пътища.

– Та отивате за трети мандат, защото имате недовършена мисия?

– Точно така.

– Лесно е обаче да си кмет от управляващата партия…

– Не бих казал, че е толкова лесно. През мандатите ми са минали служебни правителства, БСП и сега ГЕРБ. Аз съм човек, който не обича конфликтите, но и си търси правата и истината докрай. Мисля, че щом имаш ясна идея, цел и кауза и можеш да ги защитиш, няма значение кой управлява страната.

Въпреки управлението на ГЕРБ сега ние имаме проблеми с Министерството на околната среда и съм ги дал на съд! Съдим програмата за това, че Община Горна Оряховица бе изключена от програмата за мръсния въздух. Дори вече мина едно заседание в Окръжния съд и може би е прецедент община срещу министерство. Ето за това говоря – щом сме сигурни, че сме прави, водим битки. На този етап паричен иск няма, ние разглеждаме тезата, че управляващият орган с методиката на подбор са класирали седем общини в страната като преки бенефициенти. Ние претендираме, че също отговаряме на критериите, за да попаднем в тази програма. Ако в съда докажем, че сме извадени неправомерно, трябва да получим реално около 7 млн. лв. Аз и моят екип, който е най-важният за един кмет, сме печелили и други дела. Последните четири години нямаме дело в КЗК по поръчки.

– Виж ти, значи тук няма обръч от фирми, които печелят обществените поръчки?

– Всичко е прозрачно и нямаме фирми, които да обжалват.

– Г-н Добрев, няма как да не попитам за „Станчовата къща” на брега на яз. „Йовковци“ и за ролята на кмета.

– Станислав наистина е мой първи братовчед, а от такива истории най-потърпевши винаги са роднините и близките. Но той не е кандидатствал пред фонд „Земеделие“ за европари за къщата за гости, която наистина е такава, и не е подписвал с фонда. Реално погледнато преди няколко години негов приятел му предлага да купи фирмата със спечелен договор от фонда. Сега ме забъркаха в тази история, защото съм публична личност, но аз нямам никакви угризения и никакво отношение. Чувам за себе си, че имам хотели по морето, имоти и какво ли още не. Единственото вярно нещо е, че живея в същия апартамент, който е в панелен блок и не е саниран, и съм се нанесъл там през 2006 г., преди да стана кмет. Това са две обединени малки жилища с обща площ от около 100 кв. м. Карам си и същата кола „Ауди А 6” от 2005 г. Така че аз не съм забогатял кмет, защото, ако си такъв, поне ще промениш малко начина си на живот, а аз и моето семейство не сме.

– С какво тази битка за трети мандат е по-различна от останалите?

– В управлението човек винаги натрупва някакви негативи, защото не всичко, което хората искат да чуят и видят, зависи от него. Но кметът работи с нормативни документи и това няма как да се промени. Вземал съм много решения, които и аз съм смятал за неправилни, но са по документи и закони. Та по-различното сега е, че може би някои смятат, че съм натрупал достатъчно негативизъм. Усещането ми обаче е за поредно състезание, като предишните. Сега кандидатите за кмет са май осем, преди четири години бяха повече.

– Може би най-опасният опонент за Добромир Добрев е младият Явор Божанков, който при това е от БСП. Това битка между ГЕРБ и БСП ли ще бъде, или между личните качества на двамата?

– Не знам дали е най-опасният, но аз не съм човек, който се страхува. Той е млад и енергичен човек, но на местните избори хората избират и личности освен партията, която кандидатът представлява. Аз винаги съм заставал пред хората с лицето си и ангажиментите винаги съм спазвал, дори и да откажа. Най-важното в една кампания е обещанията и посланията за следващите четири години да са изпълними и на финала да са спазени.

– Най-големите болки за нещо несвършено на кмета Добрев?

– Ох, имам няколко болки и грешки. Две са ГОЛЕМИТЕ – не успях да се справя с проблема с популацията на бездомните кучета и приоритет в новата програма е изграждане на приют за бездомни кучета. Длъжник съм и на малките населени места – селата и Долна Оряховица. Много ми тежи също, че нямам рецепта как младите хората да се задържат в общината и каква политика да водим спрямо тях. И мечтата ми е свързана пак с младите – да се напълни градът с тях, както беше, когато аз бях момче.

– Всъщност защо младежът Добромир Добрев се е хванал точно с ГЕРБ?

– Това беше през 2006 г. и аз бях един от учредителите на партията тук. Идеята беше чудесна за младите хора, за хора, които не са били свързани с политика преди. Аз пък бях точно такъв и съм първият политик в семейството. Та така, стана случайно.

– И последно – защо хората да гласуват за инж. Добромир Добрев на рождения му ден?

– Аз и моят екип имаме енергията, в листата има доста млади и доказани хора, имаме опита и трябва да продължим това, което сме започнали.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!