1727 четения

Любо Марков – човекът, който доведе милионера Едмънд Бек от Тексас в старата столица

Момчето с руска филология е работило в казина в Албания и Мозамбик, после започва да продава имоти на англичани

 

МАЛЦИНА ЗНАЯТ, ЧЕ ЛЮБО МАРКОВ – ЧОВЕКЪТ НА МИЛИОНЕРА ОТ ТЕКСАС ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, е завършил Руска гимназия и руска филология във ВТУ. Той е от Димитровград и с Руската си гимназия става студент във Великотърновския университет. Завършва, но няма нито ден стаж по специалността, защото това са времената, когато руският не бе на почит, за разлика от сега. Любо идва и остава в старата столица, където живее вече 35 години. Животът му е пълен с перипетии и начинания, за да свързва двата края.

Във Велико Търново работи в началото в различни бингозали, известни в зората на демокрацията. Хазартният бос е държал казина и бинго в Албания и Мозамбик, но за кратко. Днес казва, че в Мозамбик хазартът е социална игра и е на почит, защото лицензи получават само нетърговски дружества. Любомир Марков споделя, че в доста страни има списък с пристрастените към хазарта, които нямат достъп до хазартните зали. У нас обаче има стотици семейни драми, свързани точно с пристрастяването, но търговците гледат да вземат всичко и нищо човешко не е важно. Когато се прибира от Албания и Мозамбик, той си прави фирма за недвижими имоти, а годината е 2003. Офисът е на ул. „Стефан Стамболов” 4, а това е времето на бума на търсене на имоти от англичани.

ЕДИН ДЕН В ОФИСА НА ЛЮБОМИР МАРКОВ ВЛИЗА ПОРЕДНИЯТ ЧУЖДЕНЕЦ, КОЙТО СЕ ОКАЗВА ЕДМЪНД БЕК. Той е заедно със съпругата си Юта, след като са били обрани от наши джебчии в София пред един от най-големите хотели. Докато чака документите си, чужденецът прави екскурзия до В. Търново и попада при Любо. Той показва каталога с къщи за продан, но мъжът обяснява, че не се интересува от такива обекти, и си тръгва.

„След около час пиехме кафе със съпругата ми Силвия на „Стратилат“. Чужденецът минава и се спират с жена си. Тогава той посочи Старата поща и попита дали няма нещо такова за купуване. Помоли да проверя имота и да му се обадя, даде ми визитка и си замина”, си спомня Любо Марков, а годината е 2005. След седмица получил факс с въпрос от Едмънд Бек какво става с пощата. Тогава нашият събеседник си казал, че този американец май ще излезе сериозен клиент. После има търг за сградата, а за целта се регистрира търговско дружество на Бек. Търгът обаче се отменя, а сградата, която е собственост на Български пощи и транспортното министерство, не е продадена и до днес. Причина за отменения търг е поредното ново правителство през 2006 г., което отменя сделките на предишното. После също са провеждани търгове за Старата поща, но цените са баснословни и няма кандидати – последната цена е била 2,6 млн. лв. без ДДС.

 

БЕК КУПУВА ХАНА „ХАДЖИ НИКОЛИ“ САМО ПО БАНКНОТАТА ОТ 2000 ЛВ.

 

МЕЖДУВРЕМЕННО СЕ ОКАЗАЛО, ЧЕ БЕК Е ВИДЯЛ ПРЕЗ ЖЕЛЕЗНИТЕ РЕШЕТКИ ХАНА „ХАДЖИ НИКОЛИ“ И ИСКА ДА СЕ ТЪРСИ ПРОДАВАЧЪТ. Любо Марков намира д-р Васил Николиев, който вече е покойник, но тогава е бил към 90-те. Д-р Николиев е внук на хаджи Николи и дори е помнел баба си Катинка, защото разликата във възрастта между нея и съпруга й била близо 30 години. Катинка пък е дъщерята на хаджи Минчо и втора съпруга на хаджи Николи.

„Докторът бе склонен да продаде, но много бързаше да го направи, а пък Едмънд Бек не бе склонен да даде 1 млн. лв. за сграда, която дори не е виждал вътре, а само мимоходом отвън. Тогава се сетих, че има снимка на хана и на Колю Фичето на банкнотата от 2000 лева, емисия 1994 г. Пратих му я и го питах: „Вие на вашите долари какво имате нарисувано освен Белия дом”. Обяснявам му за тази банкнота опреди една от деноминациите и директно го питам дали ще купува, или не“, споделя още днешният прокурист на имотите на тексаския милионер.

НА ДРУГИЯ ДЕН В ОФИСА НА ТЪРНОВСКАТА ФИРМА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ДОШЪЛ ФАКС ОТ БЕК, написан на ръка, както прави и до днес. Във факса имало едно-единствено изречение „Купувам сградата, Ед. Бек“. Така само по снимката от 2000 лева Бек се сдобива с първия си имот във Велико Търново за 900 000 лева. Ремонтът се прави пет години и му струва около 2 млн. долара. Ханът е открит през 2010 г. и тогавашният министър Росен Плевнелиев връчва статуетка за Сграда на годината и за опазването на културно-историческото ни наследство.

Днес Любо Марков е сложил в рамка като картина онази банкнота от 2000 лева от 1994 г., която всъщност е подтикнала Бек да купи занемарения до неузнаваемост хан, без дори да го види. На видно място в ресторанта стои и въпросната статуетка. Той тъжно припомня, че след като ханът вече не е бил музей, е бил напълно изоставен и на втория етаж е имало дори дървета и гъби в помещенията. Днес тук има галерия с над 150 картини на художници, които правят изложби и после дарения, музей и елитен ресторант. В хана е гостувало копието на Панагюрското съкровище, оригинали на много други съкровища от страната и чужбина. Понеже в хана няма стаи, гостите се настаняват в хотел „Арте“, който също е на Бек и също се управлява от Марков.

ПОСЛЕ БЕК, КОЙТО НАПЪЛНО СЕ ДОВЕРИЛ НА ЛЮБО МАРКОВ, ЗАПОЧНАЛ ДА КУПУВА СГРАДИТЕ КРАЙ ХАНА. В една от къщите е кухнята за ресторанта, а къщите са общо четири плюс тази, където е бил офисът на фирмата на Марков. От съдия-изпълнител Бек купува и хотел „Царъ Борисъ“ преди около три години за около 200 000 лева. Сега вече започва да се работи по този хотел, но все пак ще се пише писмо на цар Симеон. Преди няколко месеца благотворителят купи и Стамболовия хан и вече е инвестирал над 5 млн. долара, като още не се знае колко ще са нужни за „Царъ Борисъ“.

„Аз се чувствам повече от щастлив, защото всъщност късметът е взаимен – аз попаднах на човек, който е готов да инвестира в нещо, което на мен ми допада, защото милея за този град. Може да прозвучи нескромно, но Бек попадна на мен, защото аз стопанисвам неговите имоти, и както казват онази хубава дума – аз съм сайбията. Можеше да попадне на някого, който няма да прави това, което правя аз. Не съм богат, но съм добре. Едмънд идва всяко лято и вече е на 84 г. Ходили сме със съпругата ми в Сан Антонио, Тексас. Той има толкова имоти, че не сме ги обиколили всичките, но живее в скромна къща“, разказва още Любо Марков. Самият той няма хоби, но много обича животните и има няколко кучета и котета в къщата си в Беляковец, където живее, но подчертава, че тя не е от големите в селото и не е като „прогимназия“.

И допълва, че сега Бек строи петзвезден хотел на 22 етажа и втори, още по-голям, пак в центъра на Сан Антонио. Всъщност милионерът нямал наследство и не е спечелил от лотарията. Той бил от бедно семейство и заради това се запасил във Военното училище и станал офицер. Бил два пъти във Виетнам и се пенсионирал като офицер. През 60-те години със заплатата си купува евтини парцели, чиито цени се качват после. Едмънд Бек има и имоти в Прага, защото жена му е етническа чехкиня, и в Германия, където живее сестра й, но най-много е дал на старата столица.

 

ЗАЩО МУ Е НА ЛЮБО МАРКОВ ДА СЕ ЗАХВАНЕ С „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ”?

 

ДОСЕГА ЧОВЕКЪТ, КОЙТО УПРАВЛЯВА ИМОТИТЕ НА БЕК, НЕ СЕ Е ЗАНИМАВАЛ С ПОЛИТИКА НИКОГА. Сега е четвърти в листата на „Демократична България” с преференция N 104. Може да стане общински съветник, ако хората гласуват за него с преференцията, отчита той. Сега го поканили да участва лично адвокатите Калоян Янков и Сева Памукчиева и той не могъл да откаже. Казва, че в тази листа са само млади хора, които не са били в политиката и не са изхабени и опорочени. Млади хора с десни идеи е нещо много повече от „прелетни птички“, смята още Любо Марков. На него му харесали техните идеи за промяна и тяхната енергия и се включил в листата.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

2 коментара за “Любо Марков – човекът, който доведе милионера Едмънд Бек от Тексас в старата столица

 • 11.10.2019 в 15:14
  Permalink

  Много е важно, да не ти се завърти главата от богатството, както правят нашите политици, стават недостъпни, с шофьори, бодигардове, служебни коли, всички им се кланят и харчат грешни пари на народа. Искат да не плащат за нищо , а да получават само, за да станат още по- недостъпни. Ето трябва правителство да премахне тези неща. Швейцарските политици ходят с влак и пеша дори на работа и си плащат данъците като всички останали. За служебни коли само при важни делегаций.

  Отговор
 • 11.10.2019 в 17:52
  Permalink

  „Млади хора с десни идеи“ е най-лошото, което може да ни управлява.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!