ТЕАТРАЛЕН АФИШ

Търновският куклен театър ВЕСЕЛ – осъществено и предстоящо

 

Театър ВЕСЕЛ изпрати сезон, наситен със събития – спектакли у нас и в чужбина, фестивали и богат афиш от интригуващи и високостойностни заглавия на гостуващи театри от България и чужбина.

Търновският куклен театър бе домакин на първото издание на Международен театрален фестивал във Велико Търново. „Лято, кукли и приятели” се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Министерството на културата на Република България. Селекцията, осъществена от Веселин Василев, директор на Театър ВЕСЕЛ, включи разнообразни и провокативни спектакли от цяла България, Испания и Англиия.

Куклениците от ВЕСЕЛ продължиха традицията да са част от международни фестивали у нас и зад граница. През последната година „Принцесата и граховото зърно” на режисьора Тодор Вълов бе спектакълът, избран да представи България на световен куклен форум в Тирана (Албания) и на международния театрален фестивал „Рачо и Дешка” в Габрово. А с участието си в 24-я фестивал за деца и юноши в тримилионния град Бурса (Турция) Елка Баланова и Веселин Василев показаха висок професионализъм отново с „Принцесата и граховото зърно”. В специалната селекция за спектакли от Европа, Америка и Азия бяха включени и театри от Турция, Белгия, Русия, Дания, Испания, Аржентина, Иран и Италия. Високата оценка за българския спектакъл бе дадена не само от възторжената публика, но и от театрални критици и журналисти от Истанбул и Анкара, както и от организаторите на феста – организацията за детски театър „АСИТЕЖ”, Фондацията за култура, изкуство и туризъм – Бурса и Община Бурса . За пореден път на световен форум се коментира класата на българската куклена театрална школа – постановката на Тодор Вълов, сценографията на Емелияна Тотева. А търновските актьори отново представиха блестящо своите роли – този път на турски език. След спектаклите, подготвени на испански, английски, румънски, руски и арабски език, това е поредният лингвистичен успех за търновските кукленици.

          През 2019 година Театър ВЕСЕЛ за пореден път получи покана за участие и участва в „Европейска нощ на театрите”. Своеобразната платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство без граници, се проведе едновременно в 11 европейски държави. ВЕСЕЛ представи своя оригинален прочит на класическата приказка „Принцесата и граховото зърно” по Х. К. Андерсен, както и „Есенен парад” по великолепната музика на Вивалди.

Търновските театрали реализираха десетки представления за своите зрители. През 2019 г. феновете на Театър ВЕСЕЛ от Велико Търново, Варна, Русе, Шумен, Търговище, Плевен, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Ямбол, Сливен и Бургас гледаха любимите „Коледни сънища”, „Лудориите на Малък Сечко”, „Принцесата и граховото зърно”, „Хитър Петър”, „Есенен парад”,  „Храбрият оловен войник”, „Телефон 112, позвъни!”, „Цветна приказка”.  21 години след премиерата в репертоар остана и „Пингвинчето Фраки” – първото заглавие, осъществено на сцената на ВЕСЕЛ. За поредна година търновските деца празнуваха заедно с Театър ВЕСЕЛ. Със спектакъла „Коледна въртележка“ във Велико Търново официално бяха запалени светлините на коледната елха.
Динамика и висок професионализъм – това са отново основните параметри, които очертават предстоящата 2020 година. Версията на „Принцесата и граховото зърно” на турски език е включена в новото издание на Международния театрален фестивал в Измир (Турция). Това е първият фестивал за 2020 г. зад граница, в който Театър ВЕСЕЛ ще представи театрално изкуство от Велико Търново. В процес на организация е и второто издание на Международния театрален фестивал „ЛЯТО, КУКЛИ и ПРИЯТЕЛИ” – Велико Търново 2020…


 

17 февруари

 

МАРИУС 50 СБОРЕН МОНОСПЕКТАКЪЛ           

Неподражаемият Мариус Куркински ше представи сборен моноспектакъл по всички свои досегашни представления.
Поводът е неговата 50 годишнина За почти четвърт век те са наистина много: ,,Дон Жуан по Молиер, ,,Песен на песните” по библейски разкази, ,,Дамата с кученцето” по Чехов, “Самият човек,, по Андрей Платонов, ,,Сънят” по Джулиан Барнс, ,, Български разкази ” по Ангел Каралийчев, ,,Сътресение” и ,,Черното пиле” по Николай Хайтов и други.
,,Интересно ми е да събера причините една до друга и да видя какво същество ще създадат. Няма да се щадя…,” споделя магнетичният актъор, който никога не се е пестял на сцената в своя порив към абсолютното майсторство.
Билети: МДТ “Константин Кисимов” / България, ул. „Васил Левски” 4

Телефон: 0882733762 –  Дора Кръстева

 

 

11 март

Сряда, 11 март 2020 г. от 19:00 ч. до 21:00 ч

Заложи на сигурно

КОМЕДИЯ ОТ СРЪБСКИЯ ДРАМАТУРГ ВЛАДИМИР ДЖУРДЖЕВИЧ.
РЕЖИСЬОР – ЗНАМЕНИТИЯ РУСКИ ТЕАТРАЛ АНДРЕЙ РОССИНСКИЙ, СЦЕНОГРАФИЯТА И КОСТЮМИТЕ СА НА НОСИТЕЛКАТА НА НАГРАДАТА ЗА НАЙ ДОБЪР ХУДОЖНИК НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИРИНА БАЛАШЕВИЧ.
С УЧАСТИЕТО НА:
МАЛИН КРЪСТЕВ ,АСЕН БЛАТЕЧКИ И ДИМИТЪР БАКАЛОВ”.
Трима приятели, и тримата болезнено увлечени по футболните залагания, са направили различни прогнози за предстоящ футболен мач. Събрани пред телевизора, те напрегнато следят развоя на срещата, защото крайният резултат ще има сериозни последици за всеки от тях.
Драматичните обрати в развоя на мача вървят паралелно с драматична промяна и във взаимоотношенията между тримата. Те знаят всичко един за друг и си прощават всичко в атмосфера на една почти семейна близост, която обаче не е толкова истинска, защото в хода на действието става ясно, че отношенията им постепенно са се изхабили, докато накрая се оказва, че е останало съвсем малко от някогашното истинско приятелство.
Лъжи, безскрупулен егоизъм, фалшиво приятелство.
Представлението, изиграно за първи път на 2 ноември 2007 г. на новата сцена на Белградския драматичен театър, печели веднага симпатията на публиката и критиката, а билети за него, дори десет години по късно се намират ,,с връзки,,

БИЛЕТИ В.ЛЕВСКИ 19 ТЕЛЕФОН

Телефон: 0882733762 – Дора Кръстева

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *