Образование

Зам.-министър Михайлова дойде за Националните дни за учене през целия живот

 

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ТАНЯ МИХАЙЛОВА ПРИСЪСТВА НА ВСИЧКИ СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ДНИ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ. Тази година Велико Търново стана домакин на форума, който вчера завърши с парад на професионалните училища и изложение на всички фирми и учебни заведения, които работят по програмата за учене през целия живот.

„България е на 15 място по образователна структура сред 28-те страни – членки на Европейския съюз. Значително подобряване на структурата се отчита сред ромското и турското население. Делът на лицата с начално образование от 47,4 през 2011 г. е намалял на 36% през 2018 г. През същия период броят на хората с основно образование от 43,6 се е увеличил на 50,4% и само за една година ромите със средно образование са нараснали с 5%“, каза при откриването на форума Валентина Дейкова, национален координатор на Европейската програма за учене на възрастни.

„Учене през целия живот“ не е само лозунг или една фраза. Това е изключително важна политика, която днес може да даде отговор на предизвикателствата на динамично променящите се изисквания на пазара на труда и на изискванията към подготовката на кадрите, които трябва да се реализират. Неслучайно всеки проект и намерение за инвестиции в държавата започват с въпроса „Какво е състоянието с кадрите?“, за да се осигури съответното производство”, каза Таня Михайлова, която откри конференцията, а вчера се включи и в шествието на търновските професионални училища.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по проект „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, финансиран с подкрепата на Програмата на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм+”. Как се справят организациите и училищата, които работят по програмата, беше показано вчера по време на изложението. Във Великотърновска област три училища – по едно в Свищов, Велико Търново и Горна Оряховица, валидират знания по различни професии на възрастни хора и три са училищата, които имат паралелки в задочна форма на обучение, коментира началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *