1951 четения

Бойко Борисов: „Добър е този офицер, който връща жив и здрав войника на майка му и баща му”

 

 

Премиерът и министър Каракачанов дойдоха за тържествената клетва на курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет

 

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ И МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПРИСЪСТВАХА НА ТЪРЖЕСТВЕНИЯ РИТУАЛ ПО полагане на военна клетва от курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет „Васил Левски”. 163-ма курсанти първокурсници се заклеха да служат на България и целунаха знамето на университета в присъствието на официалните гости, близки и приятели.

„С носталгия си спомням деня, когато аз полагах клетва, после командвах взвод, рота, командвах военна клетва. Тогава гледах към трибуната и завиждах на тези, които са горе. Сега всички бихме си разменили местата с вас. Няма по-хубаво от младостта, силата и дръзновението. Поздравявам ви с избора, който сте направили. Освен че се гордеем с вас, и се грижим за вас. 16 млн. отпусна правителството за ремонт на сградите ви, за да живеете, учите, работите и се подготвяте в нормални условия, които заслужавате“, каза министър-председателят и допълни, че тази година за отбрана ще бъдат изразходвани близо 4 милиарда лева. „Това са разходи, които българските граждани са събрали от своите данъци. Затова трябва да се подготвяте, да сте много добри, защото виждате събитията в Сирия, Либия, Косово. Ние ще сме добри политици, ако има траен мир. Но винаги е добре в гърба си да имаш възпиращата сила на Българската армия във ваше лице. А добър е този офицер, който връща жив и здрав войника на майка му и баща му. Аз ви разпореждам да пазите тези деца, да се върнат живи и здрави у дома си“, каза още Борисов.

„В последните години правителството, както и Министерството на отбраната полагат усилия не само за модернизацията и превъоръжаването на Българската армия. Полагаме усилия и за стандарта на живот и заплащането на българските офицери”, каза в приветствието си и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Полагането на военна клетва е стара и свята българска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Това е величествен миг, в който се целува бойното знаме и се произнасят свещените думи „Заклех се“. Тези думи са произнасяли преди нас победители, съкрушили не един враг и опазили нашата държава. Защитата на родината е дълг и чест, изискващ знания и умения, трудолюбие и себераздаване, смелост и инициативност. Очакват ви тръпката от успеха и възможните разочарования от трудните страни на войсковия живот. Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-голямо ще е удовлетворението и самочувствието от изпълнените задачи. Сила ще ви дава мисълта, че изпълнявате своята клетва така, както са я изпълнявали дедите ни, които не познават поражение и са изпитали сладостта от победата“, каза в словото си началникът на Военния университет полк. Иван Маламов.

163-МА ПЪРВОКУРСНИЦИ ПОЛОЖИХА ВОЕННА КЛЕТВА. МЛАДЕЖИТЕ И ДЕВОЙКИТЕ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ В 19 ВОЕННИ СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В трите факултета на НВУ „Васил Левски”. От тази година в университета има прием и по новата военна специализация „Артилерийско инструментално разузнаване” с гражданска специалност „Геодезия”. Специализацията е съвместна разработка на факултета в Шумен и Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”.

Общият брой на курсантите, обучаващи се в НВУ „Васил Левски”, е 729. След дългогодишно прекъсване първокурсниците посрещнаха празника с нови парадни униформи, ушити по модел от края на XIX век, от времето на Батенберг.

В деня на тържествената клетва Военният университет проведе и Ден на отворените врати. На строевия плац бяха направени показ на въоръжение и бойна техника, демонстрации по специализиран ръкопашен бой, демонстрация на действие на пеши патрул при попадане в засада и демонстрация на задържане на терорист. Представителният блок курсанти на НВУ „Васил Левски” представи строеви хватки и движения с оръжие.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *