Дори малката консумация на алкохол по време на бременността увеличава риска от диабет за бебето

Учени от университета на Куинсланд установиха, че дори малката консумация на алкохол по време на бременността може да увеличи риска от диабет за бебето, съобщава в. „Мирър“.
Независимо какъв е специалният повод – честване на сватба или рожден ден, някои бременни изпиват една-две чаши шампанско. Макар на пръв потлед това да изглежда безвредно, резултатите от ново изследване сочат тъкмо обратното.
В рамките на изследването с плъхове специалистите имитирали консумация на алкохол по специални поводи по време на бременността и проследили ефекта върху потомството. Резултатите показали, че когато концентрацията на алкохола в кръвта на майката е дори само 0,05 процента, малките й от мъжки пол са с по-високи от нормалните нива на инсулин и в резултат почти са станали диабетици. Колкото и да е странно, ефектът е наблюдаван единствено у потомството от мъжки пол. Макар причината за това да е неизвестна, учените отбелязват, че по време на бременността плацентата може да се приспособи по различен начин към пренаталния стрес в зависимост от това дали фетусът е от мъжки или женски пол. Това може да повлияе върху растежа и развитието.
Все пак ще са нужни нови изследвания, които да потвърдат, че констатираното с гризачите се отнася и за хората.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *