Георги Чакъров тръгва към рекорден, пети мандат в Полски Тръмбеш

ГЕОРГИ ЧАКЪРОВ СЕ ОКАЗА КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ КМЕТ РЕКОРДЬОР, ЗАЩОТО СЕ БОРИ ЗА ПЕТИ МАНДАТ. ВЪПРЕКИ ТОВА НЕ ОБИЧА СВЕТЛИНАТА на прожекторите и обича да говори само за свършени неща. Малцина знаят, че той пази в родния си дом уникално пиано, което е на над 80 години. И с усмивка казва, че има пиано, но няма дарба! Като малък майка му Румяна много искала синът й да бъде пианист като нея и го записала на школа в Полски Тръмбеш. Хлапето обаче отивало да играе в двора на училището, което било до къщата им, но не ходело на уроци.

Дяволията му била разкрита, когато тя отишла да плаща уроците, а се оказало, че Георги не е ходил да свири и няма какво да се плаща. Въпреки това той и до днес все пак знае нещичко и в много специални случаи пред малка публика може и да посвири. Това пиано всъщност е било на майка му и е било използвано по доста театрални сцени от нея дълги години. Освен това Румяна Чакърова е била радиоводещ по местната радиоточка. Бащата Александър пък е бил футболист и известен спортен активист. За съжаление, и двамата не са между живите.

Другото любопитно, за което рядко говори, е „кметската“ ракия в дъбово буре, което си е правил сам и е на над 10 години. Отлежалото питие е само от грозде и от вино, казва 56-годишният мераклия да управлява родния си град още четири години. В родната му къща има и други много интересни неща, които са дело на Георги и Дарина Чакърови – като например една каруца, която е превърната в огромна саксия с живи цветя, за които се грижи съпругата. Старата каруца е придобила прекрасния си вид в работилницата на съпруга, където има всички нужни инструменти, на когото му идва отръки да прави разни неща, когато има време за това. Самата къща на Георги Чакъров също има прелюбопитна история – тя е била построена от двама братя архитекти, които се завърнали от Швейцария и решили да направят дом, какъвто са правили в чужбина. Заради това къщата е близнак и двете страни са огледални. Майсторите обаче не са могли само да направят ламаринен покрив, както в Швейцария. Къщата е била купена от семейството на майка му, което се преселва в Полски Тръмбеш от Керека. Нейният род всъщност е бил много заможен и в Полски Тръмбеш са имали мелница и дараци, от което наследство преди години той е получил приватизационни бонове. От мелница „Гердаб“, пък не е останала и следа. По бащина линия Георги Чакъров обаче има македонска жилка, защото бащиният род е от Крива Паланка. Дядо му Георги се преселва на 14 г. в България сам-самичък. Той е завършил фармация в Страсбург и е бил виден аптекар в няколко града у нас, а накрая се преселва в Полски Тръмбеш.

НЕЗАВИСИМО ОТ ИНТЕРЕСНОТО СИ ПОТЕКЛО ГЕОРГИ ЧАКЪРОВ ВСЪЩНОСТ Е НЯМАЛ ДЕТСКА МЕЧТА ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ПРОФЕСИЯ КАТО МАЛЪК. Независимо че майка му и баща му освен всичко друго са учили и право, но не са го завършили. Младежът се записал да учи в Стопанската академия в Свищов, където завършва „Счетоводна отчетност”, а доста по-късно и „Бизнес управление” във Варна. Естествено, младият висшист веднага е назначен на работа в Общината и бързо расте в йерархията. После обаче влиза в частния бизнес и на два пъти управлява „Прима“. След това за малко се занимава с търговия със зърно, а от 2003 г. кметува вече 16 години.

ВЕЧЕ 35 Г. ЖЕНАТА ДО НЕГО Е ДАРИНА. ТЯХНАТА ИСТОРИЯ Е УЧЕНИЧЕСКА ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД, КОЯТО ЗАПОЧНАЛА НА ЕДИН РОЖДЕН ДЕН. Тя била в 8 клас, а той – в 11 клас, на тръмбешката гимназия. Двамата живеят в малък апартамент в Полски Тръмбеш.

И двамата говорят след толкова години един за друг с дълбока обич за своя избор, който биха повторили отново. По-активният във връзката бил той, тя се държала на положение. След тази първа любовна тръпка той отишъл войник.

Връзката продължила с писма, но и със срещи, защото Георги служил в Горна Оряховица. Дарина вече била ученичка в търновския Икономически техникум. Един ден ходили на открит урок в Горна Оряховица и влюбеното момиче занесло букет на любимия си на плаца в строя под слисаните погледи на началниците на новобранеца. След казармата Георги е приет в Свищовската стопанска академия. Междувременно и непланирано обаче се появява бебе. Бъдещият татко на прекрасната Александрина бил много настоятелен да сключат брак задължително и на всяка цена. Така се стигнало до сватбата, но без особено колоритно предложение за брак от негова страна. Бракосъчетанието било на 2 декември 1984 г., а няколко дни преди това тя навършила 18 години. Той пък бил на средата на следването си в Свищов и към края трябвало да мине задочно заради бебето. Георги Чакъров казва, че веднъж забравил годишнината от сватбата им и тогава му се случило автомобилно произшествие. След това никога не пропуска 2 декември.

СЛЕД ПАДАНЕТО ОТ ВЛАСТ НА ТОДОР ЖИВКОВ МЛАДАТА МАЙКА ЗАПОЧВА РАБОТА В ОБЩИНАТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ В МЕСТНАТА СОЦИАЛНА СЛУЖБА. Задочникът Георги също е с първо работно място тук и става главен счетоводител след дипломирането си и завеждащ отдел за управление. Днес Дарина Чакърова държи магазинче в центъра на града за парфюмерия и стоки за бита в собствено помещение. Всъщност Георги Чакъров решава да се пробва за кмет на 40 г.

„ЧЕТИРИ ГОДИНИ ПО-РАНО СЪПАРТИЙЦИ ГОРЕЩО МЕ УБЕЖДАВАХА ДА СЕ КАНДИДАТИРАМ ОЩЕ ТОГАВА, но аз отказах. Едва през 2003 г. приех и по ирония на съдбата бях точно на 40 години. Това обаче няма нищо общо с членството в БСП, защото съм партиен член от 1988 г.”, споделя той. Признава, че първия си мандат е спечелил много трудно, но сякаш, да участва в кметската надпревара, е било предопределено. Все пак 7 г. е бил в Общината, а през цялото време после е бил и общински съветник.

ДНЕС НАЙ-ГОЛЯМАТА РАДОСТ НА ДАРИНА И ГЕОРГИ ЧАКЪРОВИ Е ТЯХНАТА ВНУЧКА МАРИЯ, КОЯТО ВЕЧЕ Е НА ДВЕ ГОДИНКИ И МАЛКО ОТГОРЕ. Дъщеря им Александрина е банкер в София, а зетят Александър Белотелев има проспериращ частен бизнес. С огромна нежност и признателност Георги Чакъров казва, че за него семейството е най-важното и той е безкрайно благодарен за дискретната подкрепа на съпругата в това, което прави. Въпреки това той не скрива факта, че семейство Белотелеви са били категорично против да се бори за пети мандат заради много други възможности и предложения за работа, които винаги е имал и има.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *