25 четения

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: „Българската армия е готова да защити държавната граница, ако се засили емиграционният натиск“

„В продължение на 30 г. на воинската професия се е гледало пренебрежително и това отношение не може да се възстанови за година-две. Липсата на адекватно заплащане и на добри условия на труд, както и други проблеми, водеха години наред до незаинтересованост към професията на военнослужещия. Тази тенденция се обръща. През м.г. приетите кандидати да служат в армията са повече от напусналите. Некомплектът в армията намаля с 200 човека в сравнение с миналата година“, каза във Велико Търново по повод неизпълнения с 30% план-прием на Националния военен университет „Васил Левски“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите първокурсници на НВУ.

И допълни, че бюджетът на Министерството на отбраната т.г. достига близо 4 млрд. лв., 2 милиарда от тях представляват еднократен разход – те са за придобиването на нов тип изтребител. От следващата година се предвижда да се правят регулярно по около 200 милиона лева допълнителни разходи за двата проекта за нов тип модулен патрулен кораб и за нови бойни бронирани машини за Сухопътните войски.

„От много години за първи път всички самолетни платформи на българските ВВС се ремонтират и обновяват. Това са изтребителите МиГ-29, бомбардировачите Су 25, учебно-бойните самолети L 39, на които ще се обучават курсантите и младите пилоти, хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, транспортните самолети „Спартан“ и вертолетите за флота. Няма такъв период в Министерството на отбраната, в който всички бойни платформи на авиацията да се възобновяват за действие“, каза министърът по повод коментара на лидера на АБВ Румен Петков.

На въпрос има ли вероятност България да се включи с военна сила в конфликта Турция – Сирия министърът на отбраната категорично заяви, че там работа нямаме, но може би ще се наложи, ако се засили емиграционният натиск, отново да използваме армията за защита на границите. „Наблюдаваме ситуацията и в Гърция, където има лагери до нашата граница, наблюдаваме движението на трафика на турска територия и още преди да се сформират подобни маси, които да тръгнат към България, ние ще ги установим и ще вземем мерки. Към момента няма движение на големи бежански групи към България“, коментира още Каракачанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *