Най-силният фактор, прогнозиращ дълголетие

На остров Сардиния живеят над шест пъти повече столетници, отколкото в континентална Италия и десет пъти повече, отколкото в Северна Америка. Според психоложката Сюзън Пинкър, причината не е слънчевото време или нискомаслената здравословна диета – а се крие във взаимоотношенията между хората. Научете повече за факторите, които са най-определящи за дълголетието според Пинкър:

И така, какво ни е нужно, за да живеем по сто и повече години? Както предстои да видите, отговорът е различен от това, което очакваме. Джулиан Холт-Лунстад  е изследователка от универсистета Брайъм Йънг, която търси отговор на същия въпрос в поредица от изследвания, които включват десетки хиляди хора на средна възраст. Тя обръща внимание на всеки аспект от начина им на живот: храненето, физическата активност, семейното положение, колко често ходят на лекар, дали пушат или пият и др. Тя и колегите ѝ записват всички тези данни, след което търпеливо изчакват седем години, за да разберат кои от тези хиляди хора ще са живи. Гледайки резултатите при хората, оцелели през тези години, учените установяват кое намалява най-много риска от преждевременна смърт. Отговорът на този въпрост бил основната цел на изследването.

Нека обърнем внимание на обобщените данни от проучването на Лунстад, за да видим кои фактори прогнозират по-дълъг живот, като започнем от най-малко значимите към най-силните.

Независимо дали сте дебели или слаби, няма нужда да се тревожите, тъй като този фактор е едва осми по значимост. Непосредствено след него са физическите тренировки, които са само от умерено значение. Има ли някой предства, че грипната ваксина защитава повече, отколкото упражненията? По-важно се оказва спирането на алкохола веднага след него, но в значително по-голяма степен – спирането на цигарите. И така, стигаме до двата фактора с най-решаващо значение за това дали ще доживеем до старини.

И двата са свързани със социалния живот. Вторият по значимост фактор са най-близките ни връзки – хората, на които може да разчитате, ако трябва да вземете пари назаем, ако внезапно имате нужда от пари, които ще извикат лекар, ако не ви е добре, които ще ви закарат в болницата или които ще седят до вас, ако минавате през екзистенциална криза, ако сте отчаяни. Тези хора, тези малцина най-близки, ако ги имате около себе, са силен фактор, вляещ върху щансовете ви за дълъг живот.

На първо място обаче стои нещо наистина изненадващо – психолозите го наричат „социална интеграция“. Това ще рече до каква степен общувате с хора всекидневно. С колко хора разговаряте през деня? Става дума както за близките, така и за далечните връзки. Не само хората, които са до вас и значат много за вас, става дума за това дали говорите с човека, който всеки ден ви прави кафето. Дали разговаряте с пощальона, с онази жена която всяка сутрин минава покрай вас, когато си разхожда кучето? Дали ходите да играете карти, или на танци, дали имате общност по интереси?

Тези взаимоотношения са един от най-значимите фактори, които допринасят да живеем по-дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *