1729 четения

Център за обучение „Съдебен служител“ вече отвори врати в старата столица

Център за професионално обучение „Съдебен служител“ отвори врати в старата столица във връзка със заповед на МОН и новите изисквания на държавните образователни стандарти за професията. Той е създаден по Закона за професионалното образование и обучение и притежава лиценз от Националната агенция за професионално образование и обучение към Министерския съвет, обясни директорът на центъра Мария Глушкова. Тя посочи, че тук се организира курс за обучение за придобиване на квалификация по професията съдебен служител.

По утвърдени от НАПОО учебен план, учебна програма и преподавателски състав в центъра ще се изучават, освен стенография и машинопис на кирилица и латиница, също така и учебни предмети по специфична подготовка, свързани с отделните отрасли на правото у нас и в ЕС. В центъра може да се валидират и знания, придобити от неформално учене, както и да се завърши образователен курс по деловодство, призоваване в съдебната система и други. Тук курсистите могат да научат как се съставят, оформят и връчват документи, книжа и призовки, как се оформят протоколи в съдебно заседание, как се водят деловодните книги и архив и как се подреждат документите в конкретното дело – наказателно, гражданско, административно, изпълнително, нотариално и кои актове подлежат на вписване в Имотния и Кадастралния регистър, в Търговския регистър и регистър „Булстат”, в Регистъра за особените залози и пр. Специално внимание се отделя на начина на входиране и изходиране на документи, сканирането и изпращането им на електронен адрес, правилното администриране на жалбите, обяснява се какво е електронно дело, баркод и интернет банкиране. Успешно завършилите професионалното си обучение получават съответния сертификат.

„Скоро предстои и промяна в Класификатора за длъжностите и правилника за прилагането му. Една от основните цели, които ЦПО към „Де юре“ ЕООД си поставя, е да бъде насърчено професионалното развитие на съдебната администрация в страната чрез преодоляване на дисбаланса и дефицита на обучени, знаещи, можещи и компетентни кадри, подпомагащи магистратите и юристите като цяло”, каза още Мария Глушкова и допълни, че центърът се намира в школа „Магнаура” и има страница във Фейсбук.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Един коментар за “Център за обучение „Съдебен служител“ вече отвори врати в старата столица

  • 09.11.2019 в 17:27
    Permalink

    Онлайн търговията е много трудна за бизнеса като килими и трикотаж, защото килимите са скъпа стока.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!