Французи и българи се поклониха пред Паметника на 16-а колониална френска дивизия в Свищов

Представителят на асоциацията „Сувенир Франсе” за България Георги Рашев и група френски граждани организирано посетиха Свищов, където заедно със секретаря на Общината Любомира Петрова, директора на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов и представители на културните институции се поклониха пред Паметника на 16-а колониална френска дивизия.

Поклонението в Свищов бе инициирано от членовете на Международния орден на анизетиерите (Организация, занимаваща се с хуманитарни дейности) и „Сувенир Франсе” – Асоциация към Министерството на отбраната на Франция, занимаваща се с откриването, опазването и представянето в публичното пространство на френските военни паметници, изградени по света и отразяващи събитията от световната история.

През тази година по време на традиционната обиколка на България членовете на организацията решиха да посетят Свищов и Паметника на френските воини, където по време на кратка церемония бе направена историческа ретроспекция на събитията от Първата световна война и бяха положени венци и цветя на монумента. Поклонението завърши с изпяването на химните на България и Франция и бе ознаменувано с обща снимка.

В края на Първата световна война в Свищов са настанени войниците от бойната част „ЧАД“, от състава на окупационния корпус на 16-а колониална френска дивизия. През есента на 1918 г. избухва епидемия от холера, която отнема живота на 228 френски легионери – сенегалци, алжирци и араби. Те са погребани според традициите на вероизповеданията, които изповядват. 214 от тях били християни и 14 мюсюлмани. През 1994 г. френското правителство дава на Община Свищов 40 000 франка за възстановяване на гробните места и алеите на военното гробище. През годините тук идват на поклонение френски военни части, които пребивават в България за съвместни учения.

През 2005 година тленните останки на военнослужещите от Френския легион са ексхумирани и транспортирани в София. Преместването на военното гробище от Свищов в София е по молба на френското правителство, за да бъдат улеснени близките на починалите от Франция, които искат да се поклонят пред паметта им. Паметникът, изграден в памет на загиналите френски воини, остава в Свищов.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *