martineli

martineli

Ина Минчева-Кърджилова е новият председател на Камарата на строителите

Инж. Любомир Шербетов сдаде властта, след като управлява шест години

 

ШЕФКАТА НА ОБЩИНСКАТА ФИРМА „ИНВЕСТСТРОЙ 92” ИНЖ. ИНА МИНЧЕВА-КЪРДЖИЛОВА Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЛАСТНАТА КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ. Тя пое поста от досегашния шеф инж. Любомир Шербетов, който управлява структурата на строителната гилдия шест години, но по устав няма право на трети мандат. Кандидат за поста бе и Минчо Минчев, но той събра по-малко гласове.

Към момента членовете на Областната камара са близо 70 от най-изявените в бранша фирми. Като член на сдружението е поканен и местният Строителен техникум, за който камарата осигурява стипендии.

ИНЖ. ШЕРБЕТОВ ОТЧЕТЕ ПРЕД ПРИЪСТВАЩИТЕ НА ОТЧЕТНО-ИЗБОРНОТО СЪБРАНИЕ, ЧЕ КАЧЕСТВЕНОТО СТРОИТЕЛСТВО В РЕГИОНА НИ Е В ПОДЕМ, независимо че браншът търпи ударите на сивия сектор и нелоялната конкуренция, а уязвими от това са предимно по-малките фирми.

Това до голяма степен е свързано с другия проблем – липсата на кадри. Гладът за кадри води и до увеличаване на възнагражденията в сферата на строителството. В момента около 1000 лв. е заплатата на общите работници и на най-неквалифицираните. „Има колеги, които вече ангажират персонал от Турция и Гърция, както и от Украйна и Молдова“, обяснява инж. Шербетов. Като гледаме каква работа има само до края на програмен период 2020 г., е ясно, че няма да се справим само с нашите работници. Има много работа, а хората ги няма, допълва инж. Любомир Шербетов. Възраждането на строителните училища е един от начините да се подпомогне секторът.

Близо 30 блока в момента кандидатстват за саниране във Велико Търново, а националната програма го обезпечава. Членовете на камарата дадоха и своята подкрепа за кандидата за кмет Даниел Панов, в чиито мандати градът изживява строителен бум.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *