857 четения

Търновката Вера Михтиева се крила в мазето на къщата си в Япония от Хагибис, сравни тайфуна с апокалипсис

66-годишната Вера Михтиева от старата столица живее повече от десетилетие в Япония и е свидетел на щетите, които нанесе супермощният тайфун Хагибис. По думите й ситуацията е критична, местните са в шок от бедствието, но властите се справят отлично в кризисната обстановка. Търновката разказа, че няколко административни района са изцяло наводнени, няма ток, самолетният, железопътният и общественият транспорт са преустановени, над 7 млн. души са евакуирани и в отделни часове на денонощието телефонната и интернет връзката се губили.

„Още преди седмица бяхме предупредени, че идва разрушителна буря. Всички се запасихме с храна, вода, лекарства и стоки от първа необходимост. В събота Хагибис връхлетя остров Хоншу и от телевизиите разбрахме колко всъщност е сериозна ситуацията. С всеки изминал час времето се влошаваше и в Токио започнаха интензивни валежи. Вятърът бе ураганен. Настана паника. Започнаха да се чупят клоните на дърветата и да падат части от покрива на къщата ни. Със съпруга ми влязохме в мазата, защото там бе най-сигурно“, споделя Вера.

Болярката заяви, че в неделя сутринта спасителен екип е дошъл до дома им и ги е транспортирал до физкултурния салон на най-близкото училище. Помещението било пригодено за евакуационен център на квартала и събирало около 1000 души. За тях били осигурени удобни спални чували и на всички настанени били раздадени дрехи, обувки, храна и вода. Постоянно дежурят по 10 лекари и десетки медицински сестри, които се грижат за здравословното състояние на евакуираните.

„От медиите непрекъснато се информираме за случващото се. Последните данни, които съобщиха, бяха, че жертвите на стихията са почти 50, ранените са около 200, а хората в неизвестност над 30. Хагибис предизвика няколко пъти малко торнадо, свлачища и земетресение. Много е страшно. С останалите евакуирани коментирахме, че сякаш настъпва апокалипсис“, заяви 66-годишната жена.

Болярката изразява възхищението си към спасителните екипи, които от началото на бедствието бродят из разрушенията, за да издирват пострадали хора. По думите й е вкарана в експлоатация всевъзможна техника – хеликоптери, високопроходими автомобили, специални линейки и т.н.

„Ако това се беше случило в България – страната ни никога нямаше да успее да се възстанови от щетите. С останалите японци в спасителния център обсъждахме, че след като отмине бурята тази седмица, вероятно веднага ще започнат ремонтни дейности. Най-големи са разрушенията по пътната инфраструктура, но моята прогноза е, че до месец всичко ще бъде възстановено. Това важи и за разрушените къщи – защото тук те се правят от специални сглобяеми материали“, обясни Вера.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Един коментар за “Търновката Вера Михтиева се крила в мазето на къщата си в Япония от Хагибис, сравни тайфуна с апокалипсис

  • 15.10.2019 в 13:48
    Permalink

    Ех, де да станем като Японците. Мечта. Уникален народ.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *