760 четения

Владислав Иванов вае керамични бижута, пусна и хранителна добавка за черния дроб

48-годишният изобретател първо ползвал чушкопек вместо пещ, близо 30 г. не е бръснал брадата си

 

ВЛАДИСЛАВ ИВАНОВ ИЗРАБОТВА ОТ ГОДИНИ УНИКАЛНИ КЕРАМИЧНИ БИЖУТА ПО ВЕКОВНА ТЕХНОЛОГИЯ И Е ПРЕВЪРНАЛ ТОВА СИ ХОБИ В БИЗНЕС. Днес той има модерно ателие в дома си в Леденик, но се оказа, че освен с керамика се занимава и с още куп неща. Съвсем наскоро 48-годишният изобретател е патентовал и пуснал в аптекарската мрежа своя хранителна добавка за стимулация на черния дроб на основата на белия трън.

Влади не може да скрие радостта си от пробива с „Хепавив“ и обяснява, че добавката съдържа единствено частично обезмаслени семена от бял трън, механично обработени за по-лесна консумация. Продуктът му е коствал много сили, време и енергия, но накрая е успял и добавката вече се намира в аптеките на В. Търново. Всъщност се оказа, че „кръвта вода не става“, защото баща му е бил лекар, днес доктор е брат му, а самият, след като завършил Математическата гимназия в старата столица, е трябвало да следва медицина. Отказал се в последния момент преди изпитите и завършил начална педагогика във ВТУ. Бил е учител в Леденик около шест години. После зарязал даскалуването и се отдал на мечтата си – да прави керамични бижута.

„Точно преди абитуриентския бал се бях подготвил за изпитите по химия и биология. Седнах обаче и дълго мислих, реших, че не искам да ставам доктор. За мое щастие, баща ми прие моето решение. Всъщност аз исках да уча история, но нямаше време да се подготвя тогава и влязох начална педагогика. Във ВТУ животът ме срещна със съпругата ми Кремена, която учеше същото, и вече сме 25 г. заедно, а тези дни се върнахме от Испания, където си подарихме пътешествие за годишнината”, споделя Владислав.

КЕРАМИКАТА Е НА КРЪСТОПЪТЯ МЕЖДУ ДВЕТЕ МУ ЛЮБИМИ НАУКИ – ИСТОРИЯ И ХИМИЯ, И ТОЙ ЗАПОЧНАЛ ДА СБЪДВА УЧЕНИЧЕСКОТО СИ ХОБИ. В началото започнал с малки и примитивни експерименти – как различни видове глина могат да се изпекат и какво може да се получи. Така първата му пещ била от леко модифициран чушкопек – популярното търновско изобретение, на което той увеличил мощността. Първите неща били в стилистиката на каменната епоха и след това чушкопекът изгорял, но свършил своята мисия, с усмивка се връща назад в годините Влади. В импровизираната пещ той изпекъл обаче мъниста, прешлени за вретено…

КАТО СТУДЕНТ ВЛАДИСЛАВ ПЪТУВАЛ ИЗ СТРАНАТА И КЪДЕТО ХАРЕСАЛ ГЛИНА, СИ КУПУВАЛ И ЗАПОЧВАЛ ДА РАБОТИ В ЛЕДЕНИК, още преди да има днешното модерно ателие. Годината била 1994 – 1995 г., а той и Кремена били учители в Леденик. Вече над 20 години Владислав Иванов произвежда своите керамични бижута, които са ръчно изработени, и основно ги продава по интернет. Клиентите ги превръщат в колиета, обеци, гривни, всичко по своя избор за пазара.

„Това, което правя сега, бих определил като сплав между съвременно и традиционно изкуство. Използвам мотиви и цветове, а технологията е ръчна. Мъниста, медальони и т.н. В България работя с няколко магазина, но основно клиентите ми са в чужбина. Технологията е вековна и става трудно – от суровата глина се формува обектът, изпича се първо на 900 градуса и става като тебешир, но не се разтваря във вода. После бижуто се гравира ръчно с глазура от цветно стъкло на прах и се пече на 1200 градуса, като всичко това трае няколко дни”, обяснява още Владислав Иванов. Той е щастлив, че дъщеря му Дамяна вече върви по неговия път и също е керамик, а синът му Димитър учи в Американския колеж.

КЕРАМИКЪТ Е СРЕД МАЛЦИНАТА, КОИТО СА СПЕЧЕЛИЛИ КОНКУРС ПО ПРОГРАМАТА „КРАСИВА БЪЛГАРИЯ” ЗА ТАБЕЛКИТЕ НА ВСИЧКИ ПРОЕКТИ В СТРАНАТА. За пет години е направил над 600 такива керамични табели. Конкурсът е бил обявен от ООН със специални изисквания, на които у нас никой не успял да отвърне. Първата година други майстори направили табелките от бронз, но те изкарали съвсем малко и се строшили. После бил обявен втори конкурс, но явилите се предложили табелки от пластмаса, и те също не били одобрени. После се включил Владислав Иванов и неговият проект бил харесан и одобрен. Първоначалния си капитал за керамичните бижута той изкарал обаче от конкурс за най-добър млад предприемач в България, където се класирал трети и получил 3000 долара. С тях започнал да прави модерното си ателие, което има днес.

ТОЗИ ДЕЕН БИЗНЕСМЕН Е В ЛИСТАТА НА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ИМА ПРЕФЕРЕНЦИЯ 110, а листата е N 66. Владислав Иванов казва още, че брадата си не е бръснал цели… 30 години, но макар да изглежда като бунтар, всъщност не е такъв.

През 1989 г. бил на 18 г., точно в зората на промените. Може би заради това е оставил брадата си – символ на свободата. В началото на промените е бил член и основател на Зелената партия във В. Търново, но сега за пръв път е в листа. После разбрал, че тази партия е от първите постановки на Държавна сигурност, и се отказал. Самият той е член на „Да, България“ и един от основателите на движението във Велико Търново. Харесало му, че още в началото е имала опозиционна заявка и ясна позиция. Копнее за цялостна промяна в стила и качеството на услугите за гражданите в община Велико Търново. Има самочувствие на успешен българин, който сам е сбъднал своята мечта, и е известен със своите успешни начинания.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!