126 четения

Юристът Николай Михайлов: „Важни са принципите, заложени в природните закони“

Визитка:

Николай Михайлов е кандидат за общински съветник от листата на ВМРО. Роден е на 7 юли 1987 г. в град Велико Търново. Средното си образование завършва в Старопрестолната гимназия по икономика, след което завършва бакалавър „Философия” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и магистратура „Дипломация и национална сигурност”, магистър е също и по специалност „Право”. Завършил е докторантура по „Философия на политиката и правото” към Българската академия на науките. Председател е на Съюза на младите юристи, също и на Народно читалище „Седми юли 2008” – град Велико Търново. Към настоящия момент работи като юрисконсулт в частна компания, преди това е работил като юрисконсулт в Министерството на околната среда и водите, също и в сферата на човешките ресурси и бизнес управлението. Неженен. Хоби му е заниманието с музика, също обича да играе и да гледа футбол през свободното си време.

 

– Г-н Михайлов, защо приехте да се кандидатирате за общински съветник от ВМРО?

– През последните дванадесет-тринадесет години следя доста задълбочено политическите процеси както у нас, така и в световен план, а също и участвам активно в обществения живот на страната, което ми дава възможност да си изградя една по-пълна и точна картина за случващото се около нас. С оглед на това решението ми да се кандидатирам за общински съветник, смея да твърдя, бе доста добре премислено и осъзнато, като си дадох ясна сметка, че именно сега е правилният момент за хора с подобни на моите знания и опит да участват по-активно в местното самоуправление. В тази връзка по съвсем естествен път избрах листата на ВМРО, тъй като в момента тя е единствената българска партия, легитимен носител на политическите идеи, които аз изповядвам, а именно идеите на консерватизма и неоконсерватизма.

– Като юрист имате немалко предизвикателства с различни казуси. Освен това сте председател на Съюза на младите юристи. По какъв начин тези отговорности могат да са в помощ на един общински съветник?

– Безспорно един грамотен юрист винаги би бил полезен в работата на Общинския съвет, най-малкото с оглед на по-широките познания по отношение на нормативната база и съобразяването на разглежданите предложения и решения с действащото законодателство в страната. Също така и при разработването и предлагането на нормативни документи, които подлежат на одобрение от Общинския съвет, като например така наречените общински наредби. Смятам, че с опита, който имам към момента, както в областта на административното право, така и в нормотворчеството, бих могъл да допринеса за по-доброто ниво на работа в бъдещия Общински съвет. Безспорно от голяма помощ ще ми бъде и работата в неправителствения сектор като председател на Съюза на младите юристи.

– Кои са направленията, по които бихте работили приоритетно, и защо?

– През целия си съзнателен живот до момента съм работил в подкрепа на своите връстници и на младите хора, така че ми се струва най-нормално да продължа да работя приоритетно по това направление, като със своите предложения и идеи ще се стремя да създаваме по-добри и по-подходящи условия за развитие и живот на младите хора и младите семейства в общината. Радвам се, че в управленската програма на ВМРО във Велико Търново са залегнали немалко идеи в тази насока и ще се радвам още повече, ако заедно успеем да ги реализираме през следващите години. И понеже сега сме в предизборна кампания, ще си позволя и аз да направя едно обещание, но не предизборно, а истинско обещание, което се ангажирам да изпълня, ако бъда избран, и то е свързано с политиката на ВМРО за стимулиране на образованата раждаемост. Ангажирам се, че като действащ съветник едно от първите неща, които ще направя, е да разработя и внеса проект на общинската програма за подпомагане на образованата раждаемост, чрез която младите и образовани семейства със сключен граждански брак и живеещи и работещи трайно на територията на общината да получават безплатна подкрепа за създаване на свой собствен дом. Също считам, че бих бил полезен и в ресорите на културата и образованието.

– Вие сте млад и образован човек. Не ви е чужда и културата в лицето на самодейността. За някои читалищната дейност е „остаряла форма на себеизява“, други я виждат като „ново Възраждане”. Не е ли това една ниша, която доскоро бе стояла малко встрани от вниманието на политиката, а сега като че ли се обсебва, защото е „модерно”?

– Да, така е, с култура и самодейност се занимавам от четиригодишна възраст, та до ден-днешен. Бил съм танцьор в танцов ансамбъл „Търновче”, свирил съм на тамбура в ансамбъл „Българче”, занимавах се и с пеене доста години, първо във вокално студио „Таланти” във Велико Търново, а впоследствие и във вокална школа „Нова музика”. В тези състави и с хората, които бяха в тях, съм преживял едни от най-хубавите си моменти, намерих много истински приятели, с които и до ден-днешен сме си близки, и съм безкрайно щастлив и благодарен, че имах възможността да израсна в такава прекрасна среда, с толкова жизнерадостни хора и прекрасни преподаватели. Когато бях втори курс студент в университета, вече бях прекъснал заниманията си в школите, тъй като обичайната възраст, до която младежите остават в тях, е деветнадесет-двадесет години. Тогава реших да потърся възможност да продължа своите любителски занимания във формат с мои връстници или по-възрастни от мен. След като проучих какви са възможностите за реализация на тези мои желания, установих, че по онова време във Велико Търново нямаше такива места. Така се роди и идеята за създаването на Народно читалище „Седми юли 2008”. Събрахме се приятели, колеги – основно млади хора, които също в годините са участвали в различни състави и форми на самодейност, и решихме, че е необходимо да създадем такава възможност и такова културно пространство в нашия град, за да може както ние да продължим своите любителски занимания, така и да създадем среда за децата и по-младите от нас, които да изживеят същите щастливи мигове, каквито имахме и ние. Решихме да учредим не клуб, не школа или нещо друго, а именно читалище, тъй като читалището е един от най-ярките символи на българщината и чрез него бихме могли да запазим нашите национални традиции, ценности и култура и да ги предадем на поколенията.

– Как разпускате в свободното си време?

– В свободното време, което ми остава, макар и не колкото ми се иска, обичам да се виждам с приятели, да пътувам, да посещавам музеи и исторически забележителности, да играя футбол или да изгледам някой хубав мач, да прочета интересна книга или да изляза на разходка сред природата.

– На кои важни принципи не бихте изневерили при никакви обстоятелства?

– Зависи от коя гледна точка ме питате. Ако става дума за принципите в правото, веднага ще ви отговоря – върховенство на закона, честност, обективност, прозрачност, но ако става дума за житейските и морални принципи – там, струва ми се, отговорите стават все по-сложни. Ако трябва да бъда откровен, в последните години моралът и ценностната система на обществото ни се изменя с все по-бързи темпове и все по-трудно като че ли става за хората да спазват неотменно определени принципи, което, разбира се, не е хубаво, но все пак мисля, че има базисни такива, които все още са валидни за всички ни. Що се отнася до мен, аз като вярващ човек с неоконсервативни разбирания, считам за важни принципите, заложени в природните закони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!