Водещи новиниМестни избори 2019

Даниел Панов: „Догодина започва смяната на старите печки на дърва и въглища”

За домакинствата подмяната ще е безплатна

 

Предстоящото осигуряване на нови и екологични отоплителни уреди, които да заменят печките на дърва и въглища на домакинствата, бе сред основните теми на разговорите между досегашния кмет на Велико Търново Даниел Панов и служителите на компаниите „Етра Ел“ и „Нати“. Старата столица е сред първите български градове с реални мерки в тази насока, подчерта Панов, който е кандидат-кмет за трети мандат, издигнат от ГЕРБ.

Основата е поставена във втория управленски мандат на Даниел Панов с успешно защитения проект по програма Life + на Европейската комисия. Така още от следващата година започва поетапната подмяна на старите печки на дърва и въглища на близо 550 домакинства в широкия център, Стария град и квартал „Асенов“.

Новите отоплителни уреди ще са безплатни за домакинствата. Те ще работят с пелети или газ. Очакваният резултат е годишно намаление на фините прахови частици с 8,5 тона.

Велико Търново е сред одобрените общини и по мярка на Оперативна програма „Околна среда“, по която ще бъдат обхванати още 2500 домакинства във всички квартали на града. Освен подмяна на печките на дърва и въглища с нови и щадящи околната среда отоплителни уреди, друга от дейностите ще е монтирането на филтри.

Във Велико Търново вече работи и първата автоматична станция за измерване на качеството на въздуха, разположена в най-големия квартал – „Бузлуджа“. Данните от нея са в реално време и са публично достъпни на сайта на Общината. По защитения от Даниел Панов и екипа му проект по Life + до края на годината ще бъдат доставени още две мобилни станции.

В срещите с хората участваха кандидатите за общински съветници от отбора с номер 43 на ГЕРБ и СДС – Мариян Арабаджиев и Атанас Парушев, а своята подкрепа даде и българският евродепутат Ева Майдел. Тя подчерта, че доверието на европейските институции в кметовете е много важно и задължително условие, за да върви един град напред и да се развива. „Даниел Панов е единственият сред кандидат-кметовете, който може да гарантира европейското бъдеще на Велико Търново“, категорична бе Ева Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *