Местни избори 2019

Капиталът на Нейко Генчев

Той определя като свой най-важен капитал опита, знанията и контактите на национално и международно ниво, които е натрупал през годините.

Издател, преводач, общински съветник, общественик, музикант, композитор, полиглот, поет. Изброяването може да продължи дълго, защото житейската и професионална биография на Нейко Генчев е богата. С един успешен и ползотворен мандат зад гърба си във Великотърновския общински съвет, той е в силната листа с кандидати за общински съветници на ПП ГЕРБ с номер 43.

От 23 години Генчев управлява своето издателство „Фабер”, което е на второ място в страната по обем на издаваната книжна продукция. Председател е на Института за приложна музеология, в която се развиват широк спектър дейности от национален мащаб, свързани с музейното дело. Заместник-председател е на Дружеството на българските академични издателства. Често цитира мисълта, че музеите са богатството на една нация, а книгите – нейната памет.

Животът и работата на Нейко Генчев са свързани с различни области от културата и според него за Община Велико Търново естествените приоритети са именно културните индустрии и историческото наследство. Развитието им неотменно води и до подобряване на инфраструктурата, туристическите продукти и леката промишленост, както и на образованието, което подготвя кадри и специалисти в тази област. Много хора смятат, че културата е бреме за икономиката. Напротив, при правилни действия културата е печеливш сектор, който служи като катализатор и двигател на икономиката, категоричен е той.

Нейко Генчев е един от основните инициатори и един от хората, които осъществиха идеята Велико Търново да получи от Народното събрание официален статут на историческа и духовна столица на България. Години наред той защитава тезата, че увенчаването на старопрестолния град с титлата, която той носи в съзнанието и представите на хората от векове, ще отбележи началото на неговото съвременно развитие по предначертания му от историята път – да е един от духовните и културни центрове не само на България, но и на Европа.

Нейко Генчев умее да организира – по негова инициатива във Велико Търново се проведе първият Миниджаз фест, на който гостуваха най-добрите български джазмени, с подкрепата му вече втора година се провежда и GuitArt фест. По негова покана в страната пристигна световноизвестният писател Ерик Уайнър, който стана и почетен доктор на ВТУ, проведе се и първият по рода си Фестивал на китайската култура, наречен „Огледало на цивилизациите”.

Преводачеството и музиката са сред големите страсти в живота на Нейко Генчев. Той владее перфектно английски, френски, сърбохърватски и руски език, ползва свободно италиански и полски. Бил е професионален музикант – свири на баскитара, китара, пиано и барабани. Страстен любител е на класическата музика – опера и барок. Слуша джаз и рок. Композира.

Преференциалният му номер е 111.

4 thoughts on “Капиталът на Нейко Генчев

 • На времето с лицето Нейко Генчев работихме заедно във фирма която бях създал. Започнах да получавам сигнали включително и от икономическа полиция, че Лицето е започнало да “изчуква на частно” бандероли. Трябваше да се разделим. Генчев започна свой бизнес, направи издателство и малка печатница с което затвори цикъла. По- късно се разбра, че покрай бившите ректори Иван Харалампиев и Пламен Легкоступ е изел предпечатната подготовка и печата на книгите издавани от ВТУ, с което е ощетил университетско издателство с хиляди левове. Благодарение на ректори сътрудници на Държавна сигурност. Добре е ПП Герб да проверява т.нар. успешни и честни бизнесмени.

  Отговор
 • Капиталът на Нейко Генчев:
  1. Бандероли;
  2. Източване на издателството на ВТУ с дублиращи дейности, печатна и предпечатна подготовка чрез неговото издателство;
  3 Ортаклък с ДС-ректори.
  Проверимо!

  Отговор
 • Какво е свършил този кандидат за общински съветник в предишния си 4 годишен мандат? Нас не ни интересува, че бил музикант, бизнесмен и прочие. Интересува ни какво е направил за 4 години за НАС, а не за СЕБЕ СИ!

  Отговор
 • имах не-удоволствието да бъда състудент на сина му, много зле си е възпитал сина, разглезено мамино синче, беше фиктивен студент, идваше почти само на изпити, и то беше гарантирано, че ще ги вземе, таткото си беше платил на който трябва в ВТУ.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *