1378 четения

От два месеца смрад от наводнени мази души обитателите на полуобщински блок във Велико Търново

Общината ще плати половината от ремонта, за другите 2000 лв. хората разчитат на дарения

 

Вече два месеца обитателите на блок, в който 50% от собствеността е на Община Велико Търново, са принудени да живеят в отвратителна воня и наводнени с фекални води мази вследствие на повреда в канализацията на сградата. Наскоро в приземния етаж се появили плъхове, а хората са притеснени да не плъзнат и зарази. Тревожат се също, че местната администрация може да реши да ги накара да напуснат жилищата и да останат без покрив над главите си в есенно-зимния сезон. Обитателите на кооперацията са търсили многократно помощ от всевъзможни институции в града, но всички са прехвърляли топката и реално никой не предприел адекватни действия.

Действието се развива на улица „Резервоарска“ 38, намираща се в квартал „Варуша“. Аварията е вследствие на улягане на кооперацията.

„Каналът се повреди в края на лятото и наводни мазите. Обърнахме се към „ВиК Йовковци”, откъдето изпратиха екип, който констатира повредата, но обясни, че проблемът не е в компетенциите на дружеството и трябва да се отстрани от специализирана фирма. После потърсихме помощ от Общината. Пуснахме две жалби, но в крайна сметка заявиха, че трябва сами да съберем пари и да платим за ремонта. Блокът е наполовина общински, ние сме наематели, едва връзваме двата края, камо ли да съберем средства за ремонт, а и е редно собственикът да се погрижи за това“, заяви Иванка Кирова, която от 25 години живее в блока.

Тя сподели, че са звънели и на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ с молба да помогнат, но дори огнеборците да изпомпят водата, проблемът ще продължи, докато аварията не бъде отстранена.

„Идваха служители на специализирана фирма и заявиха, че ликвидирането на повредата ще ни струва 4000 лв. Освен това ще е нужно около два-три месеца да останем без вода, докато копаят. След това пък друга фирма трябва да дойде да дезинфекцира, защото това са отпадни води, които са залели зимнината ни, дървата ни и не може да се справим сами“, допълни жената.

В момента в мазите има повече от педя вода, а за да може да се влиза там, обитателите на блока направили импровизиран път от тухли. Задължително, преди да се тръгне към наводнения участък, обаче трябва да се обуят ботуши.

В блока има осем апартамента, от тях два са на Великотърновската митрополия, два на частни лица, а четири са на Общината. Потърпевши са общо шест семейства, а някои от тях са с малки деца.

„Не можем да живеем в такава среда. Тази воня я дишаме постоянно! Няма къде да отидем. Синът ми не живее в града, но съм го запознала с проблема и той също е пращал писма до Общината. Сега е предизборният период, в който всички политици обикалят сред хората и обещават какво ще направят. Надявам се, че след публикацията в „Борба“ най-сетне някой ще ни обърне внимание“, допълва Иванка.

„Борба” се свърза с Маринела Джартова, началник на общинския отдел „Управление на собствеността“, която увери, че вече се работи по казуса.

„Информирани сме за проблема, в най-скоро време наши служители ще посетят адреса. Имаме готовност да платим 2000 лв. от цената на ремонта, колкото се полага за четирите апартамента, на които Общината е собственик. Останалата сума следва да я съберат другите собственици в блока“, коментира тя.

По нейни думи местната власт може да направи компромис, като отпусне средствата авансово, за да започне ремонтът. Хората в кооперацията обаче са категорични, че няма как да съберат останалите 2000 лв. и единствената им надежда е да се появят дарители.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Един коментар за “От два месеца смрад от наводнени мази души обитателите на полуобщински блок във Велико Търново

  • 20.10.2019 в 23:03
    Permalink

    В Бургаски блок повече от една година не могат да решат проблема и е в центъра на града 40 семейства мирише на улицата магазините училището .Нямам думи.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *