Местни избори 2019Спорт

Спортните легенди Антон Коджабашев и Георги Мърков дойдоха да подкрепят Весела Лечева

Двамата изявени спортисти: „Търновци, дръжте я, докато се е навила да стане кмет!”

 

Двама шампиони на България – Антон Коджабашев и Георги Мърков, дойдоха във Велико Търново, за да подкрепят по думите им мъжкото момиче и шампион Весела Лечева, която е кандидат за кмет на Велико Търново от Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“. Антон Коджабашев е световен и европейски шампион по вдигане на тежести, Георги Мърков е олимпийски, световен и европейски шампион по класическа борба. Те пристигнаха от различни краища на страната, за да се включат в дискусията за успехите, проблемите и бъдещето на спорта в старата българска столица. На поканата за този разговор се отзоваха и треньори, които са дали на Велико Търново и България европейски, световни и олимпийски шампиони в различни видове спорт.

„Всички казват, че вдигането на тежести е мъжки спорт, затова съм тук, да подкрепя най-мъжкото момиче – Весела Лечева. А тя ще се справи като кмет на Велико Търново, защото има дух, характер и воля. Без дух, характер и воля никой състезател не може да стане шампион, а тя е побеждавала в републикански, европейски и световни състезания и в олимпийски игри. Тя е с шампионско сърце“, каза роденият в Сухиндол Антон Коджабашев, три пъти световен и три пъти европейски шампион, подобрявал е рекорди и при юношите, и при мъжете.

„Весела Лечева е уникален човек. Много голям спортист, медалистка от две олимпиади, пет пъти световна, осем пъти европейска шампионка. Когато разбрах, че тръгва в това състезание, искрено й се учудих защо го прави това. Но сега знам – човек се връща там, където са корените му. А нейните корени са в този град, който тя много обича и иска да му даде сърцето си“, каза Георги Мърков, световен и олимпийски шампион по борба и доктор по философия. И допълни: „Дръжте я, докато се е навила да стане кмет! Изпуснете ли я сега, няма да я хванете никога“.

„Все по-малко стават медалистите от олимпийски игри, а това е много тревожна статистика. Липсват треньори специалисти, няма я методиката, по която сме се готвили някога. Имахме разписани програми и планове от първия до последния ден на олимпийския цикъл. Днес се работи твърде непрофесионално в толкова професионална сфера, какъвто е световният спорт“, каза Весела Лечева и допълни, че днес управниците нямат причина да се хвалят с направеното в спорта. Повод за хвалба ще има, когато 50% от децата участват в организирани форми на спорт и когато 50 – 60% от младежите казват, че поне два пъти в седмицата излизат да тренират.

За масовия и за елитния спорт говориха Весела Лечева и треньорите, за възможностите, които търновци имат да спортуват. „Не е достатъчен един стадион и един басейн. Трябва всяко местенце в града да направим подходящо за спорт. Когато аз самата обуя маратонките, за да тичам в квартала, трябва да тичам по улиците, които са тежък макадам. Няма тротоари или където има, колите са спрели по тях. Няма как при тези условия да мотивираме децата да спортуват. Няма как, ако физкултурните салони не са оборудвани с уреди за спорт“, коментира Весела Лечева.

За несправедливото финансиране на спортните клубове говориха още треньорите, за детския спорт и за формалните часове по физкултура в училище. Треньорите бяха категорични, че успехите на елитните спортисти мотивират децата. Така се е случило преди годни, когато Григор Димитров постигна първите си успели, когото именно Весела Лечева подкрепи в началото на спортната му кариера. След неговите първи победи стотици деца са се записали да тренират тенис. Залите по художествена гимнастика се напълниха, когато златните момичета отново започнаха да се качват на почетната стълбичка.

„Мотивацията ще дойде и когато във Велико Търново отново започнат да се провеждат сериозни състезания. Всъщност това ще доведе и до бум в туризма. Само че не знам как ще стане, при положение че ей това съоръжение, където се намираме ние сега, няма лиценз за големи състезания. Нямаме нито едно съоръжение за лека атлетика на открито. То, и да имаме, къде ли ще ги съхраняваме, като и хангари нямаме. Когато строиха пистата и стадиона, колко пъти го повтарях това, но без резултат“, каза и треньорът по лека атлетика Иван Пенков.

„Много неща може да зависят от държавата, но от кмета и от човешкото му отношение зависи децата шампиони да получат внимание. Г-жо Лечева, никога не забравяйте като кмет, какъвто изобщо нямам съмнение, че ще станете, да дадете дължимото на тези деца, които цяла година са тренирали часове наред, за да спечелят медала. Сега те печелят и никой не им обръща внимание, а е достатъчно да ги съберете, да ги представите на хората в града, за да се почувстват те оценени“, коментира треньорът Костадин Бояджиев.

„Това беше една от най-емоционалните срещи за мен, защото е огромна емоция винаги да се връщам там, откъдето съм започнала първите си спортни успехи. Тренирахме в една тясна заличка – малки деца с големи амбиции. Голяма част от нас сбъднахме мечтите си. Аз също успях да осъществя част от моите с помощта на моя баща и треньор. Казвам част, защото днес като политик имам още една голяма мечта – всяко българско дете да има възможност да спортува“, каза Весела Лечева.

One thought on “Спортните легенди Антон Коджабашев и Георги Мърков дойдоха да подкрепят Весела Лечева

  • Тези уважаеми шампиони да си гледат спорта и да не ни пробутват политика. САМА се навила? Ха-ха! Партийно поръчение са и връчили.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *