3541 четения

Тодор Тодоров, кандидат за съветник от „Алтернативата на гражданите“: Зоните за паркиране са „необходимо зло“, но жителите трябва да имат и алтернативни безплатни места

  • Зони за кратковременно паркиране, но и алтернативни безплатни паркинги
  • Специален закон и статут на старинните градове, сред които изпъква Велико Търново
  • Незабавно почистване на южния вход на града и инвестиции за поправката му
  • Публично-частно партньорство и спешно решаване на градоустройствения проблем със Старото военно училище

 

ПАРКИРАНЕТО Е ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ В МОМЕНТА ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А ФОРМАЦИЯТА „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“ ИМА РЕШЕНИЕ ЗА НЕГО, коментира Тодор Тодоров, втори в изцяло непартийната листа. Този проблем обаче стои на дневен ред за всеки голям европейски град, а зоните за кратковременно спиране са „необходимо зло“ и форма за създаване на ред в хаоса, убеден е Тодоров, като допълва, че тук обаче трябва да се намеси градската управа и да създаде специални режими за живущите. „Ние например предлагаме да има вариант за символично заплащане на място пред домовете или търговските обекти, както и да се създаде безплатна алтернатива чрез изграждането на свободни паркинги в междублоковите пространства и празните общински места. Формулата е проста – бетонни плочи, паркотела или асфалтирани зони. Виждаме, че на доста места това вече се прави, но е необходим по-голям ресурс от местния бюджет“, обобщава представителят на гражданската инициатива, която е един от основните фаворити за бъдещия Общински съвет. Тодоров, който е и бивш шеф на местния парламент на Велико Търново, припомня, че доскоро Варна е нямала зони за кратковременно паркиране и там е царял хаос, а организацията на движение в морската столица е регламентирана едва след въвеждането на тези зони.

Буферните паркинги са другата алтернатива за старата българска столица. „Идеята е туристите да спират там и с ефективен градски транспорт да се придвижват във вътрешността на града. Подобни паркинги с надземни тръбни конструкции има например в Белград, в Германия, Италия, Франция“, пояснява Тодор Тодоров.

СПОРЕД ЕДИН ОТ НАЙ-ОПИТНИТЕ В ЛИСТАТА НА „ГРАЖДАНИТЕ“ ДВЕ СА ОСНОВНИТЕ И СЪЩЕСТВЕНИ РАЗЛИКИ МЕЖДУ ТЕХНИТЕ КАНДИДАТИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. „При нас няма партийна зависимост и скрупули – не защищаваме собствен бизнес, базиран на общински ресурс. Това го има при всички останали, а някои примери са доста ярки. Хората не са наивни и ги виждат и преценяват сами“, подчертава Тодоров.

Той изтъква и южния вход на града като друг главен проблем, за който формацията има решение. Например влизайки в старата столица откъм Дебелец, пътуващите имат усещането, че са в някое село. Всички други входно-изходни артерии са в добро състояние и отговарят на имиджа на Велико Търново. Спешен проект с помощта на държавата за южния вход, почистване на растителността и просветляване и изправяне на опасните Присовски завои са ангажимент на „Алтернативата на гражданите“.

Техен приоритет е и инициирането на нов законопроект за старинните населени места, сред които водещо е Велико Търново. „Такива са Несебър, Мелник, Ковачевица, Арбанаси, Боженци и други и техният статут трябва да бъде защитен със закон, който можем да инициираме на местно ниво. Обявяването на Велико Търново за културна и духовна столица е само първата стъпка и има по-скоро представително значение, но авторитетно е гласуването на специален статут и закон за него“, категоричен е Тодоров.

Формацията настоява и за спешни мерки за Старото военно училище. Малко са градовете с толкова свободни площи в центъра си – близо 180 дка. Цялостно градоустройствено решение за района, което е направено от кметството, е първият ход, но кметът и местната власт трябва да са по-смели и в следващите – пускането на празните площи на конкурс по схемата с публично-частно партньорство е една от формите да се строят обекти, каквито Общината иска, и тя да е съсобственик, обяснява концепцията на гражданската формация Тодор Тодоров.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *