259 четения

Търновската болница е сред лидерите по донорски ситуации за 2019 година

В Европейската седмица на донорството от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ отчитат за поредна година водещото място на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ като донорска база в страната. От началото на 2019 година у нас успешно са реализирани общо 12 донорски ситуации, като пет от тях са били в търновската болница. Тя е осигурила за тежкоболни пациенти един бял дроб, осем бъбрека, четири черни дроба и едно сърце.

Лидерската позиция на областния стационар е резултат от усилената работа на координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, които в последните години проведоха активна информационна кампания за хуманния акт по спасяването на човешки животи чрез даряване на органи на пациенти в мозъчна смърт. Благодарение на мисията на двете лекарки от началото на годината в МОБАЛ е налице нулев отказ от страна на близките на починалите, подходящи да станат донори.

Преди броени дни д-р Сибила Маринова взе участие като лектор на Националния конгрес на пациентските организации, който се проведе в Стара Загора. Темата, с която тя запозна присъстващите, бе „ Насърчаване на донорството и трансплантациите – хуманният акт „Дари живот”. Шефката на реанимацията участва и в обучение по органно донорство и трансплантация „Предизвикателства и перспективи”, провело се в София. Презентацията, която изнесе, бе под надслов “От мозъчна смърт до трансплантация – защо не ни се получава”.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *